Opr. Dr. Hande Akbaş Mecbur kalmadıkça kullanmayın
HABERİ PAYLAŞ

Mecbur kalmadıkça kullanmayın

Adet geciktirmek için içilen ilaçlar hormon içerdiği için kullanıldıktan bir süre sonra adet düzenini bozabiliyor. Bu nedenle çok zorda kalınmadıkça ve doktor tavsiyesi olmadan bu hapları içmek uygun değil.

Nasıl yok olur?

1 yıllık evliyim. Eşimin sol karnında kist var. İki ay adet düzenleyici kullandı. Ayrıca kisti yok eden bir ilaç verdiler. Ama hiçbir işe yaramadı. Bu kistin başka şekilde yok olma durumu var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarına rağmen gerilemeyen kistleri iyi takip etmek gerekir. Öncelikle kanda tümör belirteçlerine bakılarak iyi huylu olup olmadığından emin olunmalı. Zaman içinde büyüyorsa, kesinlikle küçülme yoksa en doğrusu laparoskopi denilen kapalı cerrahi yöntemle kisti aldırmak ve patolojik incelemeye göndermektir.

Haberin Devamı

Ama yumurtalıklara yapılacak her türlü cerrahi müdahalenin neticesinde yumurtalık rezervinde azalma riski vardır. Ameliyat gerekecekse mutlaka üreme tıbbı alanında uzmanlaşmış bir kadın doğum hekimine başvurmanız, ileride çocuk sahibi olmak istediğinizde zorluk yaşamamanız açısından önem taşır. Geçmiş olsun dileklerimle.

Neden istek duymuyorum?

2.5 yıl önce sezeryanle doğum yaptım. Doğumdan sonra istek duymamaya başladım. Bu durum evliliğimizi olumsuz etkiliyor. 20 günde bir adet görüyorum. Kanamalarım 10 gün sürüyor. Bu arada korunmak için spiral kullanıyorum. Bu konuda yapabileceğimiz bir şeyler var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu kadar yoğun adet görmenizin sebebi sanırım doğum sonrası taktırdığınız spiral. Bu durum sizi rahatsız ediyorsa ve kansızlık yaparak halsizliğe neden olmaya başlamışsa spiralinizi çıkarttırmanızı, sizin ya da eşinizin başka bir yöntemle korunmanızı öneriririm.

Cinsel isteksizliğinize gelince; öncelikle bir jinekoloğa muayene olmalısınız. İlişkide ağrı yaratarak sizi isteksizliğe itebilecek enfeksiyon, kist gibi bir durum var mı mutlaka araştırılmalı. Eğer herhangi bir jinekolojik sorun tespit edilemezse ve isteksizliğiniz devam ediyorsa o zaman mutlaka bir cinsel terapi uzmanına başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Nasıl gecikecek?

25 yaşındayım, adet kanamasını geciktirmek için bazı ilaçlar olduğunu duydum. Acaba bunları kullanmanın bir sakıncası var mı? Bunlar hangi durumlarda içilir ve doktor tavsiyesi şart mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ben kendi hastalarıma çok mecbur kalmadıkları sürece adet geciktirici ilaçları kullanmalarını önermiyorum. Bu ilaçlar hormon içeriyor ve kullanıldıktan bir süre sonra adet düzeninizi bozabilir. Bu sebeple bir doktor tavsiyesi ve mutlak bir gerekçe olmadan bu tür ilaçların kullanımını uygun bulmuyor, size de önermiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder