Opr. Dr. Hande Akbaş Mecbur kalmadıkça kullanmayın
HABERİ PAYLAŞ

Mecbur kalmadıkça kullanmayın

Adet geciktirmek için içilen ilaçlar hormon içerdiği için kullanıldıktan bir süre sonra adet düzenini bozabiliyor. Bu nedenle çok zorda kalınmadıkça ve doktor tavsiyesi olmadan bu hapları içmek uygun değil.

Yok olmaz mı?

Bir yıllık evliyim. Eşimde kist varmış. İki ay boyunca adet düzenleyici doğum kontrol hapı kullandı. Ayrıca kisti yok eden bir ilaç verdiler. Eşim bu ilaçları kullandı ama hiçbir işe yaramadı. Bu kistin başka şekilde yok olma durumu var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarına rağmen gerilemeyen kistleri iyi takip etmek gerekir. Öncelikle kanda tümör belirteçlerine bakılarak iyi huylu olup olmadığından emin olunmalıdır. Eğer zaman içinde büyüyorsa, kesinlikle küçülme gözlenmediyse en doğrusu laparoskopi denilen kapalı cerrahi yöntemle kisti aldırmak ve en doğru tanının konulabilmesi için patolojik incelemeye göndermektir.

Haberin Devamı

Ama yumurtalıklara yapılacak her türlü cerrahi müdahalenin neticesinde yumurtalık rezervinde azalma riski var. Ameliyat gerekecekse mutlaka üreme tıbbı alanında uzmanlaşmış bir kadın doğum hekimine bu cerrahi işlemi yaptırmanız ileride çocuk sahibi olmak istediğinizde herhangi bir zorluk yaşamamanız açısından önem taşır. Geçmiş olsun dileklerimle.

Hamile miyim?

Bende polikistik over sendromu var. 3 yıldır evliyim. Eşimde sperm sayısı az. Anne olmak istiyorum. Hamile kalabilir miyim? Yeni adetim bitti ama karnımda ve vücudumda şişlikler var. Midem zaman zaman bulanıyor. Sürekli uyumak istiyorum. Acaba bunlar hamilelik belirtileri mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bulantı, halsizlik, şişkinlik hamilelikte görülse de başka birçok hastalıkta da görülebileceğinden bizim için gebeliğin en kesin tanısı adet gecikmesi olan kadında kanda yapılan gebelik testiyle konulur. Bunu veya ultrasonda gebelik kesesini görmeden gebelikten asla emin olamayız. Polikistik over sendromunda yumurtalıklarda tembellik söz konusu olabilir.

Eğer adetlerinizde de düzensizlik varsa çok gecikmeden üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir kadın doğum hekimine muayene olun. Eşinizdeki sperm sayısının da kaç olduğu ,normal yollarla gebelik elde edip edemeyeceğiniz konusunda fikir verecektir. Mililitredeki toplam sayı 15 milyonun altındaysa, hareketlilik ve yapısında sıkıntı varsa, doğal yollarla gebelik şansı azalır. Bu nedenle eşinizle birlikte tüm yapılmış tetkiklerinizi de alarak bir hekime başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Geciktirsem?

26 yaşındayım, adet kanamasını geciktirmek için istiyorum. Bazı ilaçlar varmış. Acaba bunları kullanmanın bir sakıncası var mı? Doktor tavsiyesi şart mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ben kendi hastalarıma çok mecbur kalmadıkları sürece adet geciktirici ilaçları kullanmamalarını öneriyorum. Bu ilaçlar hormon içerir ve kullanıldıktan bir süre sonra adet düzeninizi bozabilir. Bu sebeple bir doktor tavsiyesi ve mutlak bir gerekçe olmadan bu tür ilaçların kullanımını uygun bulmuyor, size de önermiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder