Opr. Dr. Hande Akbaş Meme kontrolü ihmale gelmez
HABERİ PAYLAŞ

Meme kontrolü ihmale gelmez

8 kadından 1’inde görülen meme kanserinin erken tanısı için en etkili yol mamografi. Memede şüpheli lezyon yoksa kadınlara 40 yaşından sonra önerilen mamografiyi 2 yılda bir mutlaka yaptırın.

İlaç yüzünden mi?

22 yaşındayım. 2 aylık evliyiz ve çocuk sahibi olmak istiyoruz. Adetin 7’nci günü uygundur denince denedik ama adet gördüm. Adetim 3-4 gün sürüyor, normal mi? Ağrım çok oluyor. Ağrı kesici içiyorum, kısa sürmesinin nedeni ilaç mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız çok genç ve henüz sadece 2 aydır çocuk düşünmektesiniz. Korunmayı bıraktıktan sonra 1 yıl içinde kadınların yüzde 80’i, 2 yıl içinde de yüzde 90’ı kendiliğinden hamile kalır. Geri kalan yüzde 10’luk grup infertilite nedeniyle bize başvurur. Adet döngünüze göre yumurtlama zamanı kişiden kişiye değişir ama 7’nci günün sizin yaşınızdaki kadınlar için erken olduğu kanaatındeyim. 10-14’üncü günler arasında denemek şansınızı arttırır. Ağrı kesiciler adet miktarı azaltabilir ama 3-4 gün adet görmeyi kısa saymıyoruz. Muayene olun, adetlerinizin neden ağrılı geçtiğini araştırtın. Bazen yumurtalık kistleri ağrı yapabilir, öncelikle bu durum elensin. 6 ay içinde de gebelik oluşmazsa, eşiniz sperm testi yaptırmalı. Sizde kist yoksa eşinizin spermleri normalse 1 yıl kendi kendinize deneyin.

Haberin Devamı

Memelere zarar verir mi?

41 yaşındayım. Mamografide memeleri sıkıştırıyorlar. Bu işlemin memelere estetik açıdan zararı var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mamografi memede şüpheli bir lezyon gözlenmediği müddetçe 40 yaş sonrası yapılmasını önerdiğimiz meme kanseri tarama yöntemidir. Çekimde sıkıştırma çok abartıldığı kadar acı verici olmayıp meme yapınızda estetik soruna yol açmaz. 40 yaşından sonra yaşa bağlı bazı meme deformasyonları, sarkma zaten başladığı için mamografinin estetik etkilerinden çok 8 kadında 1 görülen meme kanserinin erken tanısında çok önemli bir yöntem olduğunu unutmayın. Sorun yoksa 2 yılda bir mutlaka yaptırmanızı öneririm.

Neden düşüyor?

30 yaşında, 4 yıllık evli kadınım. 3 yıldır çocuk istememe rağmen olmuyor. Hamile kalabiliyorum ama düşüyor. Neden böyle düşük yapıyorum?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, tekrarlayan gebelik kayıplarının başta genetik sebeplerden olmak üzere birçok nedenden kaynaklanabilmesi söz konusu. 3 yıla rağmen bebeğinizi kucağınıza alamadıysanız bu üzücü durumu tekrar tekrar yaşamak yerine bir an önce üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmana başvurun. Önce neden anlaşılacak ardından size yönelik en uygun tedavi yöntemine kararı verilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder