Opr. Dr. Hande Akbaş Meme muayenesi ihmale gelmez
HABERİ PAYLAŞ

Meme muayenesi ihmale gelmez

Haberin Devamı

Meme başından kanlı akıntı geliyorsa ihmal etmeden doktora başvurup mamografi ve meme ultrasonu çektirmek şart. Unutmamak lazım ki meme kanserinin bir kısmında kanlı meme başı akıntısı görülebiliyor, tedbir almak önemli...

Gebe kalamıyorum

30 yaşında, 3 yıllık evli kadınım. Çocuk sahibi olamıyorum. Doktora başvurdum, sağ tüpümün kapalı olduğunu anlattı. İlaç tedavisi uygulandı ama değişikliklik yok. Ameliyatla tüplerin açılma şansı yok mu ya da tek yolum tüp bebek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 3 yıl hamile kalamamak için uzun bir süre. Bir an önce bu alanda deneyimli bir uzmana başvurun. Kapalı tüpü açmayı deneyen bazı meslektaşlarımız var. Ama ne yazık ki bu ameliyatların başarı şansı çok düşük ve dış gebelik riski artıyor. Tüplerin sadece açık olması değil, içindeki mikrotüycüklerin de hasar görmemiş olması önemlidir. Aksi taktirde döllenen embriyo tüpler yoluyla rahme taşınamaz. Öbür tüpünüzün durumuna, yumurtalık rezervinize ve eşinizin sperm durumuna bakmadan gerçekten tüp bebek gerekir mi söylemek mümkün değildir.

Memeden kan geldi

42 yaşındayım, menopoza girmedim ama adetlerim düzensizleşti. Sağ memeden sıkınca biraz kan geldi. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle meme başından kanlı akıntı gelmemesi gerekir. Tabii ki tahriş olmuş olabilir. Ama biz böyle durumlarda tahriştendir demeden önce hastanın mamografi ve meme ultrasonografisi çektirmesini önermekteyiz. Eğer bu tetkiklerde sorun çıkmazsa o zaman endişelenecek bir durum yoktur. Aklınızda olmalı ki meme kanserinin bir kısmı direkt kanlı meme başı akıntısı şeklinde ortaya çıkar.

Tüp bebekle olur mu?

36 yaşındayım. Benim hormon değerlerim normal ama yumurta için iğne yapıyorlar. EEşimin sperm değerleri sorunluymuş. İki kez aşılama yaptırdık tutmadı. Acaba tüp bebek yaptırsam anne olma şansım ne kadar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız 36 olmuş ve eşinizin sperm sayısı düşük olmasına rağmen 2 kez aşılama denenmiş. Bu nedenle size daha fazla aşılamayla vakit kaybetmenizi önermem. Sizin yumurtalık rezervinizi ultrasonda değerlendirmeden tüp bebek ile gebelik şansınızı söylemek doğru olmaz. Ancak 35 yaşından sonra kadında yumurta rezervi de azalmaya başladığı için eşinizin problemine sizinki de eklenmeden tüp bebeğe başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder