Opr. Dr. Hande Akbaş Meme ultrasonu sorunu söyler
HABERİ PAYLAŞ

Meme ultrasonu sorunu söyler

Adet döneminden önce hormonal değişikliklere bağlı olarak memelerde hassasiyet görülmesi doğaldır. Ama daha önce memenizde ağrı yoksa veya sıkıntınız giderek artıyorsa bir doktora başvurun. Adetinizin bitiminde meme ultrasonu çektirmeniz sorunu ortaya çıkartır.

Adet görmüyorum

24 yaşındayım, 79 kiloyum. 4 yıldır adet düzensizliğim var, doktora gittim. 3-4 kere kan testi yaptım, bir şey çıkmadı. İlaç verdiler, kullanınca adet gördüm. Adet olmam için hep ilaç mı içeceğim? Üç ay doğum kontrol hapı kullandım. O zaman sadece 4 ay adet gördüm. Başka bir hap daha kullandım. İlacı bırakınca adet görmüyorum. Bana yol gösterir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, şikayetleriniz ve kandaki hormon değerlerinize bakıldığında polikistik over sendromunuz olduğunu düşünmekteyim. Boyunuzu yazmamışsınız. Ama eğer boyunuz 1.80 değilse şu an ki kilonuz çok fazla. Bu da adet düzensizliğinizi artırır.

Öncelikle kilo almanızın sebebi olan insülin direnci kırılmalı, diyete girmeli ve spor yapmalısınız. Mutlaka kilo verin, ideal olarak boyunuzun 10 eksiğine inmeniz gerekir. Böylelikle adetleriniz düzene girebilir. Ama siz kilo almaya devam ettikçe durum daha da kötüleşecek ve ilaç kullanmadan adet göremez hale geleceksiniz.

Memede ağrı oluyor

38 yaşındayım. Son zamanlarda sol mememde ağrı oluyor. Genelde adet dönemi yaklaştığında başlıyor. Daha önce böyle bir rahatsızlık yoktu. Adet görmemle alakası olabilir mi? Bir de eşimle ilişkiye girdikten sonra birkaç gün beyaz bir akıntım oluyor. Parça parça gelen ve aşırı kaşıntı yapan bir akıntı. Bazen de koku oluyor. Neden kaynaklanıyor olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet döneminde önce hormonal bazı değişikliklere bağlı olarak memelerde hassasiyet olması doğaldır. Bu şikayetiniz daha önce olmuyorsa veya giderek artıyorsa, bu durumu memenin kötü huylu olmayan fibrokistik hastalıklarında görürüz.

Size önerim adet bitiminizde öncelikle çift taraflı meme ultrasonu çektirmeniz. Eğer şüpheli bir yapı gözlenirse o zaman mamografi yaptırın. Akıntınız için kadın doğum uzmanına gidip muayene olun. Enfeksiyonun çeşidine göre uygun tedavi başlanmalı.

Haberin Devamı

Rahat geçsin istiyorum

46 yaşındayım, akıntı şikayetiyle doktora gittim. Doktor, bana menopoza girmek üzere olduğumu söyledi. Acaba bu dönemi rahat geçirmek için ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, henüz adetleriniz tamamen kesilmediyse mevcut rezerviniz sizi birkaç yıl daha idare edecektir. Bu yüzden henüz hormon almanıza gerek yok. Eğer ateş basması ve terleme şikayetleriniz çok dayanılmaz değilse, gereksiz yere hormon kullanılmasını pek önermiyorum.

Keza dışarıdan alınan hormon takviyelerinin meme kanseri riskini artırdığına yönelik birçok kanıt var. Bu dönem için en güzeli sağlıklı beslenmeniz, spor yapmanız ve dışarıdan kemik sağlığınızı korumak için kalsiyum takviyesi almanız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder