Opr. Dr. Hande Akbaş Memeden süt geliyorsa doktora
HABERİ PAYLAŞ

Memeden süt geliyorsa doktora

Emzirmediğiniz halde memeden süt geliyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurun. Prolaktin hormonu yükselmiş olabilir. Kanda bu hormona bakılmalı, sorun yoksa meme ultrasonu çekilmeli.

Rahim duvarı neden kalınlaşır?

Eşim rahmindeki çikolata kisti nedeniyle 1 sene önce ameliyat oldu. Son zamanlarda adetleri düzensiz ve ağrılı. Son kontrolde kistin 3.5 santim olduğu söylendi. Rahim duvarında kalınlaşma da varmış. Rahim duvarı kalınlaşması kanser belirtisi mi? Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleriyle seyreden endometriozis hastalığı önlem alınmaması halinde kadın menopoza girene kadar ilerler. İlerlememesi için piyasada birçok etkili ilaç var. Günümüzde çikolata kistlerine yaklaşımımız gerekmedikçe ameliyattan kaçınmaktır. Aksi taktirde cerrahi işleme bağlı olarak kadının yumurtalık rezervinde belirgin azalma saptanabilir. Bu durum çocuğu hiç olmayan kadınlar için epey önem taşır. Rahim duvarının kalınlaşması birçok sebepten kaynaklanabilir. Önerim eşinizin 3.5 santimlik kist için tekrar ameliyat olmaması. Ancak histeroskopi denilen kamerayla rahim içine girilmesi işlemiyle rahim duvar kalınlığını artırıcı nedenin ne olduğunun araştırılmasını sağlamanız.

Haberin Devamı

Süt geliyor

31 yaşında, 8 yıldır evli kadınım. Yedi aydır doğum kontrol hapıyla korunuyorum. Son 4 gündür memelerimden aşırı miktarda süt geliyor. Sıkınca fışkıracak kadar fazla. Bir hafta önce aşırı ishal ve kusma şikayetiyle 1 gün hastanede yattım. O zamanki tahlillerde hamile değildim. Adetimin 5’inci günü ve memelerim çok ağrıyor, dokunamıyorum bile. Süt gelmeye devam ediyor. Sizce nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, memeden süt geliyorsa size önerim kanda prolaktin denilen süt hormonu baktırmanızdır. Eğer bu normal değerlerde gelirse o zaman her iki memenize de meme ultrasonu çekilmesi uygun olacaktır.

Gebelik aşısı yapılır mı?

Bir yakınımın tekrarlayan düşükleri oluyor. Genetik testler dahil, hepsi yapıldı. Ama buna rağmen nedeni bulunamadı. Düşükler devam ediyor. Gebelik aşısı genlerde sorun olsa da uygulanabiliyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eğer genlerde sorun yoksa o zaman düşüğün tekrar olmasını engellemek adına birtakım güncel tedaviler uygulamakta ve iyi sonuçlar almaktayız. Ancak anne veya babanın genetiğinde bir sorun varsa, o zaman mutlaka embriyolara PGD denilen genetik tanı yapılması sonra sağlıklı tespit edilen embriyo varsa onun transfer edilmesi gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder