Opr. Dr. Hande Akbaş Menopoza girdiyseniz...
HABERİ PAYLAŞ

Menopoza girdiyseniz...

Haberin Devamı

Adetleriniz kesilmişse yani menopoza girmişseniz yaşınız genç olsa bile anne olma ihtimaliniz yoktur. Çünkü menopoz yumurtlamanın da sona ermesi anlamına gelir

İlacı içtim, adet görmedim menopoza mı girdim?

39 yaşındayım ve 1 çocuk annesiyim. Şimdiye kadar adet görmemle ilgili bir sorunum yoktu. 2 ay önce büyük bir üzüntü yaşadım ve daha sonra adet görmedim. Doktora gittim, “Post menopoz” dedi. İlaç verdi. İlacı içtikten 1 hafta sonra adet göreceğimi söyledi. İlaç bitti, adet görmedim. Kesin olarak menopoza girmiş olabilir miyim? Bir daha çocuğum olmayacak mı? CEVAP Sevgili okuyucum, gerek ultrason gerek bazı kan tahlilleri yapılarak bir kadının menopoza girip girmediği söylenebilir. Doktorunuz tam menopoz değil, ancak menopoza yakın olduğunuzu düşünmüş olmalı ki size o ilacı vererek adet olabileceğinizi söylemiş. Aksi taktirde bunu vermezdi diye düşünmekteyim. Eğer menopoza girmişseniz ne yazık ki yumurtlama bitmiş demek olduğundan ikinci kere anne olma ihtimaliniz kalmamış demektir. Büyük bir üzüntü yaşadığınızı ve bundan sonra ilk kez sorun yaşadığınızı anlatmışsınız. Nadiren aşırı stresten sonra da böyle durumlarla karşılaşabiliyoruz. Sorun buysa bir süre sonra tekrar adet görmeye başlayabilirsiniz. Ama adet görmek her zaman yumurtlama demek olmadığından böyle bir durumda vakit kaybetmeksizin gebelik şansınız kalmış mı diye mutlaka üreme tıbbı konusunda deneyimli bir uzmana muayene olun.

Hamile kalmak için ne yapmalıyım?

25 yaşında kadınım. 9 aylık evliyim ama hamile kalamadım. Test sonuçlarımı size yazıyorum. Bu test yapıldığında adetimin üçüncü günüydü. Eşimin sperm sayısı da canlı 93 bin. Sizce her şey normal mi? Benim sigara kullanıyor olmam bunu etkiliyor mu? Hamile kalmak için yapmam gereken özel bir şeyler var mı? CEVAP Sevgili okuyucum, eşinizin sperm sayısı sadece 93 bin ise tüp bebek yöntemi uygulanmaksızın hamile kalabilme şansınız çok düşüktür. Yaşınız itibariyle yumurtalık rezervinizin iyi olmasını beklediğimizden yumurta kaliteniz de iyiyse deneyimli ellerde tüp bebekle gebe kalabilme şansınız epey yüksek olacaktır. Sigara, yumurta kalitenizi ve rezervinizi azaltan bir durum olduğundan genellikle içmenizi öneriyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder