Opr. Dr. Hande Akbaş Menopoza girdiyseniz anne olmanız mümkün değil
HABERİ PAYLAŞ

Menopoza girdiyseniz anne olmanız mümkün değil

Adetleriniz kesilmişse yani menopoza girmişseniz yaşınız genç olsa bile anne olma ihtimaliniz yoktur. Çünkü menopoz yumurtlamanın da sona ermesi anlamına gelir.

Bir daha kanar mı? Sevgilimle kıyafetsiz ilişki yaşadık. Biraz baskı sonrası kanama oldu. İki doktora muayene oldum. İkisi de zarın bozulmadığını söyledi. Cinsel ilişkide kanar mı? CEVAP Sevgili okuyucum, doktor muayenesi sonucunda bakire olduğunuz söylendiyse bakiresiniz demektir. Kalın kızlık zarı olduğu zamanlar nadiren ilişki zor olabilir, ilişkiyle yırtılma olursa kanama olacaktır. Ama nadiren zar kalın olduğunda ilişkide çok acı olabildiğinden bizim cerrahi müdahalemizle kızlık zarını açmak gerekebilecektir. Çocuğum olmaz mı? 39 yaşındayım ve 1 çocuk annesiyim. Şimdiye kadar adet görmemle ilgili bir sorunum yoktu. İki ay önce büyük bir üzüntü yaşadım ve daha sonra adet görmedim. Doktora gittim, “Post menopoz” dedi. İlaç verdi. İlacı içtikten 1 hafta sonra adet göreceğimi söyledi. İlaç bitti, adet görmedim. Bir daha çocuğum olmayacak mı? CEVAP Sevgili okuyucum, gerek ultrason gerek bazı kan tahlilleri yapılarak bir kadının menopoza girip girmediği söylenebilir. Doktorunuz tam menopoz değil, ancak menopoza yakın olduğunuzu düşünmüş olmalı ki size o ilacı vererek adet olabileceğinizi söylemiş. Aksi taktirde bunu vermezdi diye düşünüyorum. Eğer menopoza girmişseniz ne yazık ki yumurtlama bitmiş demek olduğundan ikinci kere anne olma ihtimaliniz kalmamış demektir. Büyük üzüntü yaşadığınızı ve bundan sonra ilk kez sorun yaşsadığınızı anlatmışsınız. Nadiren aşırı stresten sonra da böyle durumlarla karşılaşabiliyoruz. Sorun buysa bir süre sonra tekrar adet görmeye başlayabilirsiniz. Ama adet görmek her zaman yumurtlama demek olmadığından böyle bir durumda vakit kaybetmeden gebelik şansınız kalmış mı diye mutlaka üreme tıbbı konusunda deneyimli bir uzmana muayene olun.

Haberin Devamı

Kısırlığa neden olur mu? 23 yaşında kızım. Hamile kalacağım korkuyla ertesi gün hapı içtim. Acaba bir zarar verdi mi? Kısırlık riski olduğunu duydum. Ertesi gün hapından dolayı kısır olunur mu? CEVAP Sevgili okuyucum, biz ertesi günü haplarının kullanılmasını çok önermiyoruz. Çünkü hem vaktinde alınmazsa gebeliği engellemeyeceği hem de içerdiği yüksek doz hormon nedeniyle adet döngünüzü bozduğu için. Keza kısırlığa da neden olmaz. Eğer düzenli bir ilişkiniz varsa en doğru korunma yöntemi sizin yaşınızda bir kadın için doğum kontrol hapı kullanmak olacaktır. Yine de hangi hapın size uygun olduğuna karar vermek için lütfen bu konuyla ilgili bir uzmana başvurun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder