Opr. Dr. Hande Akbaş Menopoza girince ilaca gerek kalmaz
HABERİ PAYLAŞ

Menopoza girince ilaca gerek kalmaz

Endometriosis yani çikolata kisti olan kadına kistin büyümesini önlemek için ilaç veriyoruz. Yaşınız menopoza yaklaşmışsa ve artık büyüme olmuyorsa haplara ara verip sık sık doktora kontrole giderek hayatınızı sürdürebilirsiniz...

Ne zaman korunayım?

27 yaşında, 30 haftalık hamileyim. Doğum sonrası uygulayabileceğim en güvenli korunma yöntemi hangisi? CEVAP

Sevgili okuyucum, emzirmek sizi korumaz. Hastalarıma önerdiğim yöntem lohusalık bitiminde spiral takılmasıdır. Aylık veya 3 aylık iğnelerle de korunabilirsiniz. Ama bebekle uğraşırken anneler bu iğnelerin zamanını kaçırıyor. Bu yüzden de istenmeyen gebeliklerle karşılaşabiliyoruz. Unutmayacaksanız her iki yöntemi de kullanabilirsiniz. Kanser riski var mı?

Haberin Devamı

27 yaşında kadınım. Cinsel ilişkiyle HPV virüsü kadına geçer mi? Rahim ağzı kanseri riski var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV virüsü cinsel ilişkiyle bulaşabilir. Nitekim kondom kullanılmasına rağmen HPV virüsünün insandan insana bulaşma riski vardır. Cinsel olarak aktif her kadın düzenli aralıklarda vajinal smear aldırmalı ve rahim ağzı kanser taraması yaptırmalıdır.

İlaç içmek istemiyorum

45 yaşındayım, 8 santimlik çikolata kistim var. İlaç kullandım, kist 3 santime düştü. Artık bu hapı içmek istemiyorum. Ne dersiniz? Kist tekrar büyür mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz ilaç doğum kontrol ilacı olup endometriosis hastalarında kullanılır. Hem kist boyutunuzun artık küçülmüş olması hem de yaşınızın 45 olması nedeniyle doğum kontrol hapını kullanmanızı önermiyorum. İlaca ara verip 3-6 ay gibi düzenli aralıklarla kontrolde kalın. Büyüme yoksa ilaç almayın. En geç 50’li yaşlarda menopoza gireceğinizden endometriosis hastalığınız da kendiliğinden gerileyecek demektir.

Kürtaj oldum

30 yaşındayım, 3 ay önce hamile kaldım ama bebeğimin kalp atışları durdu, kürtaj yapıldı. Yeniden anne olmak için ne kadar beklemem gerekir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşadığınız olaya çok üzüldüm, geçmiş olsun. Dilerim bir dahaki sefere sağlıkla bebeğinizi kucağınıza alırsınız. Ben genellikle hastalarıma kürtajdan sonra minimum 2 ay beklemelerini öneriyorum. Bu süreyi hem rahminizin toparlanması hem de sizin psikolojik olarak bu olayı atlatmanız için gerekli görüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder