Opr. Dr. Hande Akbaş Menopoza girinceye kadar
HABERİ PAYLAŞ

Menopoza girinceye kadar

Polikistik over sendromu ne yazık ki geçmiyor, menopoza girinceye kadar kadın sıkıntısını yaşıyor. Bu sorunu en aza indirmek için kilo verin, karbonhidratı hayatınızdan çıkartın, spor yapmaya çalışın. İdeal kilonuza yaklaştığınızda adetleriniz düzene girmeye başlayacaktır

İlaçla kanama oluyor

18 yaşında, bekar kızım. 6 yıldır adetlerim düzensiz. Doktorlar “Kilo verirsen düzenli olur” dedi. Ayrıca polikistik overim var. Bana ilaç verdiler. Onu içersem kanamam oluyor. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromunu menopoza girinceye kadar yaşayacağınızdan ne kadar az hormon ilacı kullanırsanız o kadar iyi olur. Çünkü 10 yıldan uzun süre doğum kontrol ilacı kullanımlarında meme kanseri riski ne yazık ki artmaktadır. Henüz 18 yaşındasınız. Yaşam şeklinizi değiştirmeniz şu anda verebileceğiniz en doğru karar olur. Sağlıklı beslenmeli, karbonhidratları hayatınızdan çıkarmalısınız.

Tek başınıza bunu yapamıyorsanız lütfen bir diyetisyenden yardım alın. Vücut kitle endeksiniz diyet ve egzersiz yardımıyla 19-24 arasında tutulmalıdır. Bunu başardığınızda büyük ihtimalle adetleriniz düzene girmeye başlar. Adet düzensizliği amacıyla doğum kontrol ilacı gibi hormon içerikli ilaçları cinsel olarak aktif hale geldiğinizde kullanmaya başlarsınız. Aynı zamanda sizi gebelik riskinden de koruyacağı için daha anlamlı olacaktır.

Geciktirir mi?

25 yaşındayım, adet kanamasını geciktirmek için bazı ilaçlar olduğunu duydum. Acaba bunları kullanmanın bir sakıncası var mı? Bunlar hangi durumlarda kullanılabilir ve doktor tavsiyesi şart mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kendi hastalarıma çok mecbur kalmadıkları sürece adet geciktirici ilaçları kullanmamalarını öneriyorum. Bu ilaçlar ne yazık ki hormon içeriyor. Kullandıktan bir süre sonra adet düzeninizi bozabilir. Bu sebeple bir doktor tavsiyesi ve mutlak bir gerekçe olmadan bu tür ilaçların kullanımını uygun bulmuyorum. Size de önermiyorum.

Rahim filmi şart mı?

30 yaşındayım, hamile kalamıyorum. 1 yıl önce sağ yumurtalığımda dış gebelik oldu. Laparoskopi ile alındı, tekrar gebe kalamadım. Doktora gittim “Yumurtlama oluyor, aşılama gerek” dedi. Sizce tüplerim tıkanmış veya yapışıklık olmuş mudur? Rahim filmi bunları için yeterli mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, dış gebelik geçirdiyseniz tüplerde etkilenme olması kuvvetle muhtemeldir. Etkilenmenin boyutunu anlayabilmek için mutlaka rahim filmi çekilmesi gerekir. Dış gebelik sonrasında geçirdiğiniz ameliyata bağlı olarak da karın içinde yapışıklıklar gelişmiş olabilir.

Aşılama yapılmadan önce rahim filmi çektirin. Böylece tüpleriniz incelenmiş olur. Keza tüplerinizde sıkıntı varsa o zaman aşılama yapılmasının anlamı olmayacak, direkt tüp bebek gerekecektir. Size uygulanacak tedavi yöntemine doğru karar verilebilmesi açısından da rahim filmi çok önemli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder