Opr. Dr. Hande Akbaş Menopoza kadar gerilemez
HABERİ PAYLAŞ

Menopoza kadar gerilemez

Çikolata kistleri yumurtalık ve tüplerde hasar yaratarak gebe kalmayı zorlaştırıyor. Eğer bu kistler kontrol altına alınmaz, tedavi edilmezse sürekli ilerler, hatta menopoza kadar hiç gerileme göstermez...

Eşim ağrıdan şikayetçi

Eşimde 7 ay önce adet ağrıları gibi haftada en az 1 kez tekrar eden ağrılar başladı. Doktora gittik, rahimde kist varmış. Kist iyi huyluymuş, boyutları yazıyorum. Geçen sürede kist ne küçüldü ne de büyüdü? Ama ağrılar devam etti. Birkaç doktora gittik, kimi ameliyat önerdi, kimi de ilaç tedavisi verdi. Bu konuda bize bir fikir verebilir misiniz? Şiddetli ağrılar kesin olarak kistten mi kaynaklanıyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin yaşadığı şikayetlere baktığımda endometriozis hastalığını düşündürüyor. 2-2.5 santimlik kist, endometrioma dediğimiz çikolata kisti olarak bilinen bir kist olabilir. Tabii bunlar yorum. Çikolata kistlerinde farklı yaklaşımlar vardır. Birincisi çiftin çocuğu yoksa ve kist büyüklüğü 5 santimi geçmediyse zorunda kalmadıkça cerrahi müdahaleden kaçınmaktır. Keza bu ameliyata bağlı olarak eşinizin yumurta rezervi ciddi olarak azalabilir. Eğer yaşam konforu çok bozulduysa, ağrıları şiddetliyse o zaman laparoskopi denilen kapalı cerrahi yöntemine başvurmak gerekebilir. Bu gibi durumlarda yaklaşımım, çiftin çocuğu yoksa ve düşünüyorlarsa 6 ay içinde gebe kalmayı önermek. Eğer kalamıyorsa üremeye yardımcı tedavi yöntemleriyle eşin bir an önce gebe kalmasnı sağlamaktır. Bu tür kistler hamilelikte gerileyebilir. Halen devam ediyorsa da doğumda kistleri almanın daha doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmekteyim.

Yolculuk yapabilir miyim?

6 haftalık hamileyim. Çok şükür bebeğimin kesesi görüldü ve doktorum şimdilik sorun olmadığını söyledi. Şimdi benim otobüsle 12 saatlik bir yolculuk yapmam gerekiyor? Herhangi bir sorun olur mu? Bana ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hikayenizi tam olarak bilmiyorum. Yani daha önce düşük yaptınız mı? Yaşınız ileri mi? Bu nedenle bu soruyu direkt olarak sizi takip eden doktora sormanız en doğrusu olacaktır. Gebelikte genellikle çok uzun yolculuklar önermemekteyiz ancak mecbursanız belki uçak gibi daha hızlı ulaşım araçlarını tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Çikolata kistim var

10 yıllık evliyim. Çikolata kistim var. Bu yüzden 2 kere açık ve kapalı ameliyat geçirdim. Sonuç alamadım. Çocuk sahibi olmak istiyorum. Ameliyatlardan sonra devamlı ilaç kullandım, gelişme olmadı. Tüp bebek yaptırmak istemiyorum. Normal yollardan anne olma şansım yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis yani çikolata kistleriyle seyreden hastalık menopoza kadar gerilemez. Tedavi edilmezse ilerlemeye meyillidir. Yumurtalık ve tüpleri tutarak doğurganlığı olumsuz yönde etkiliyor. Yaşınızı bilmiyorum ama 10 yıllık evli olmanız ve 2 kez bu nedenle ameliyat olmanızdan artık yaşınız kaç olursa olsun, beklememeniz gerektiğini düşünüyorum. Sizi muayene etmediğim için kendiliğinizden gebe kalma ihtimaliniz var mı, varsa yüzde kaç söyleyebilmem mümkün değil. Ama kanaatim bu alanda deneyimli bir uzmana başvurarak bir an önce gebe kalabilmek için tedaviye başlamanızdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder