Opr. Dr. Hande Akbaş Menopoza kadar kadınla yaşıyor
HABERİ PAYLAŞ

Menopoza kadar kadınla yaşıyor

Endometrioma yani çikolata kisti ameliyatla temizlense bile yeniden oluşabilir. Sadece büyümesini engellemek için ilaçlar verilir. Yoksa bu kistler menopoza girinceye yani adetten kesilinceye kadar sizinle kalır.

Şansımız nedir?

26 yaşındayım. Eşim 6 ay önce varikosel ameliyatı oldu. Sperm sayısı 1 milyon. Bende de polikistik over var. Tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olabilir miyiz? Başarı şansı nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin sperm sayısı nedeniyle tüp bebek dışında bir yöntem size vakit kaybı olur. Sizde poliksitik over sendromu var, tüp bebek yönteminde sizden bol sayıda yumurta elde edilebilir. Eşinizin spermlerinin kalitesi iyiyse, deneyimli ellerde tüp bebekle çok yüksek gebelik şansınız var.

Haberin Devamı

Menopoza girmişim

29 yaşındayım, adet düzensizliği için doktora gittim, menopoza girdiğimi söyledi. Bu yaşta menopoz normal mi? Riski var mı? Bir de şeker ölçümü 107.7 çıktı. Acaba normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopoz herhangi bir yaştaki kadında görülebilir. 40 yaşından önce görülmesi halinde bu durum erken menopoz olarak değerlendirilir. Dolayısıyla 29 yaşında adetten kesilmeniz doğal değil. Çocuğunuz var mı? Yoksa ve tanı gerçekten menopoz ise doğurganlığınızı yitirmişsiniz demektir. Şeker açlık için yüksek, detaylı araştırtın.

Ameliyat şart mı?

32 yaşındayım. 6 santimlik çikolata kistim var. 2 aşılama ve 2 tüp bebek denedik. Çikolata kistinin ameliyat dışında tedavisi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometrioma yani çikolata kistlerinin kesin tedavisi yoktur. Ameliyat sonrasında bile tekrar oluşabilir. Sadece büyümesini engelleyebilecek bazı ilaçlar var. Siz menopoza girinceye kadar bu problem devam eder. Tüp bebekte yeni yaklaşım, gerekmedikçe çikolata kistlerini ellememektir. Tabii ki bulunduğu yere olan etkileri, boyutu ve hastaya yarattığı şikayetler de göz önüne alınır.

Ayda 3 kez adet normal mi?

42 yaşındayım. Geçen ay 3 kez adet gördüm. Acaba bu kadar sık adet görmem erken menopozun belirtisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopozun ülkemizde ortalama yaşı 51-52 olmakla birlikte sizin genetik özelliklerinize bağlı olarak daha erken de ortaya çıkabilir. Siz muhtemelen perimenopoz dediğimiz menopoz öncesi durumu yaşıyorsunuz. Yani yumurtalık rezerviniz çok azalmış. Ama vücudunuzdaki östrojen yani kadınlık hormonu üretimi tam olarak bitmemiş. Bu durumun ortaya çıkması için en doğru yol adetinizin 3’üncü günü bir jinekoloji uzmanına başvurarak kanda bazı hormon düzeylerinize baktırmanız gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder