Opr. Dr. Hande Akbaş Menopoza kadar sizinle...
HABERİ PAYLAŞ

Menopoza kadar sizinle...

Haberin Devamı

Adet düzensizliği, karın bölgesinde kilo ve kıllanmada artış, sivilcelenme gibi belirtilerle kendini gösteren polikistik over sendromu menopoza yani adetten kesilinceye kadar kadınla kalıyor. Bu nedenle düzenli doktor kontrollerine gidin

İlaçla adet görüyorum

19 yaşındayım. Polikistik over’im. Adet olamıyorum ve 2 yıldır tedavi görüyorum. İlk yıl doğum kontrol hapı kullandım, adetim düzenliydi. Bir yıl kadar da ilaç kullanıyorum ama düzenli adet olamıyorum. Tüylenme ve sivilcelerimde çok artış var. Ne yapmalıyım?

CEVAP Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz ilaç insülin direnci olan hastalarda kullanılır, her polikistik overli hastada kullanılan bir tedavi değildir. Adetlerinizin doğum kontrol ilacınızı kestikten sonra tekrar düzensizleşmesi doğaldır. Polikistik over sendromuyla menopoza girinceye kadar birlikte yaşayacağınızdan düzenli olarak bir kadın doğum uzmanının kontrolünde kalın. Şu anda sivicelenme ve tüylenme artışı olduğundan buna yönelik tedaviyi de içeren bir doğum kontrol ilacına başlamanız sizi rahatlatacaktır.

Hormonum eksikmiş

Sürekli adet düzensizliği yaşıyorum. 1 yıl önce doğum yaptım. Bebek için tedavi gördüm. Doktor polikistik over’im olduğunu ve progesteronun eksik salgılandığını söyledi. Bu düzensizliğimin devam edecek mi?

CEVAP Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu bazı genetik ve çevresel etkenler sonucu ortaya çıkan bir durum olup ne yazık ki bunu tamamen ortadan kaldırabilecek bir tedavi yöntemi mevcut değildir. Hastanın şikayetleri ne ise, o konuda kendisine yardımcı olabilmekteyiz. Sizin için önerim: Kiloluysanız acilen diyete başlamanız ve kilo vermenizdir. Ayrıca şeker yüklemesi yaparak insülin direnci var mı baktırmanız iyi olur. Öyleyse kilo vererek ve insülin direncini kıracak birtakım ilaçlara başlayarak adetlerinizin normale girmesi sağlanabilir. Çok uzun süreyle hormona başvurmayı yan etkilerinden dolayı doğru bulmuyorum.

Erken adet görüyorum

15 yaşındayım 1 yıl önce ergenliğe girdim. Adetlerim hâlâ düzene girmedi. Çoğunlukla olması gerekenden daha önce adet görüyorum. Acaba bu ciddi bir sorun mu yoksa ileride düzelir mi?

CEVAP Sevgili okuyucum, adet başladıktan sonraki ilk 1 yıl içinde yumurtlama hemen başlamadığından genellikle adetlerin düzensiz olması sık karşılaştığımız bir durumdur. Nadiren bu durum 1 yıldan uzun sürebilir. Bu önemli bir sorun teşkil etmez. Ancak 18 yaşınıza gelmenize rağmen halen adetleriniz çok sık oluyorsa o zaman bazı hormon ölçümleriniz yapılmalı, ultrasonla rahim ve yumurtalıklarınız kontrol edilmelidir. Aksi taktirde sık adet görmeye bağlı olarak demir eksikliği gelişir ve bu da kansızlığa neden olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder