Menopozda kanama olmamalı

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Menopoz kadının 1 yıl boyunca adet görmemesi halidir. Bu dönemde kadında bir damla da olsa kanama olmaması gerekiyor. Eğer varsa mutlaka doktora başvurun. Uzman hekim rahim içinde biyopsi alarak rahim kanseri gibi bir hastalık olup olmadığını ortaya çıkarmak ister

Rahim kalınlaşması olmuş

Ben 2 yıl önce menopoza girdim. Geçen gün az miktarda kanamam oldu. Doktora gittim, ultrasona girdim. Bana rahim kalınlaşması teşhisi konuldu. Kürtaj olup ameliyata alınmam gerekiyormuş. Acaba en iyi yol ameliyat mı?

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Değerli okuyucum, menopoz kadının 1 yıl boyunca adet görmemesi halidir. Menopoza girildikten sonra bir daha asla kanama olması beklenmez. Rahim kanserlerinin başlıca bulgusu menopoz sonrası kanamalar olduğundan, menopozda kanaması olan tüm kadınlara bu durumu elemek amacıyla rahmin içinden biyopsi alınması gerekir.

Bazen patoloji sonucu kanser olmayıp rahim duvarının basit kalınlaşmaları görülebilmektedir. Bu durumda ilaçla tedavi mümkündür. Ancak rahim duvarının karmaşık kalınlaşmaları ya da rahim kanseri sonuçlarında rahmin alınması en doğru tedavi yöntemi olacaktır. Sizde ameliyat kararı ancak biyopsi sonucu geldikten sonra verilmelidir. 

Bebeğe zarar verdi mi?

Eşim 2 ay önce idrar yollarında yanma şikayetiyle doktora gitti. Doktor idrar yollarında iltihap var deyip ilaç verdi. Eşim bu ilaçları kullanırken hamile kaldığını öğrendik. Hemen ilacı bıraktı. Acaba eşimin kullandığı bu ilaçlar bebeğin gelişmesinde bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Değerli okuyucum, idrar yollarında enfeksiyon teşhisi en doğru idrar kültürü yapılarak konulur. Ne yazık ki bazen sadece tam idrar tahlili sonucuna bakarak sizde enfeksiyon var denilip hemen antibiyotik başlanıyor. Oysa çoğunun idrar kültürü yapılsa üreme olmadığı görülecek hastanın boşu boşuna antibiyotik kullanmasına gerek olmayacak.

Kadınlarda idrar yolları erkeğe oranla daha kısa olduğundan ve tahlil sırasında hasta çoğunlukla orta idrar veremediğinden vajinadan karışan bazı lökositler maalesef yanıltıcı sonuç vererek sanki hastada idrar yolu enfeksiyonu varmış gibi sonuçlara neden olabilmektedir. Eşinizin hangi antibiyotiği kullandığını yazmamışsınız.

Ama gebelik düşündüğünüzü doktorunuza söylemişseniz ona uygun ilaç vereceğini sandığımdan bir sorun olacağını zannetmiyorum. Nadiren atlanabilir ama eşiniz hamile olacağını fark etmeyecek kadar erken bir dönemde (hamileliğin ilk 4 haftasında) ise genellikle bebek çok fazla etkilenmez. Etkilense bile hamilelik devam etmez.

Ancak sonraki bir dönemde kullanılmaması gereken bir ilacı hamilelikte kullanmışsanız bebekte etkilenme olabileceğinden gebeliği takip eden uzmanınızı mutlaka bu konuda bilgilendirin ki bekleyen riskleri sizinle paylaşabilsin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder