Opr. Dr. Hande Akbaş Müdahale edilmeden önce...
HABERİ PAYLAŞ

Müdahale edilmeden önce...

Halk arasında rahim ağzındaki yara olarak bahsedilen olay çoğu kez uzun süren vajinal enfeksiyonların rahim ağzında kızarıklık şeklinde görülmesidir. İlişki sonrası kanama yoksa, smear normalse müdahale edilmemeli, en hızlı şekilde enfeksiyon iyileştirilmeli.

Akıntı kistlerle mi ilgili?

36 yaşımdayım. 20 gündür koyu kahverengi akıntı geliyor. Birkaç yıldan beri kist ve myom var. Smear temiz çıkmıştı. Bu akıntı kistlerle ilgili olabilir mi? Tekrar kontrole gitmem gerekir mi? Kistin çapı ise 4 santimdi.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, smear testiniz çıktıysa bu lekelenme hormonal sebeplerden, kist ve myomlarınızdan kaynaklanabilir. Kontrole gitmezseniz hangisinin bu sorunu yarattığı anlaşılmız. Kist ve myomlarınızın düzenli olarak takip edilmesi büyük önem taşır.

Adet düzenimi etkiler mi?

Düğünümden önce adet geciktirici hap kullandım. Adet düzenimi etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, zorunlu haller dışında adet düzeniyle oynanması biz kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının pek tercih etmediği bir durum. Bu tür ilaçlar hormon içerirler. Beklendiği üzere yan etkileri sıktır. Adetiniz ilacı bıraktıktan sonra 1 hafta içinde başlamazsa bir uzmana başvurmanızı öneririm. Bir kerelik kullanım olduğu için düzeninizi çok etkileyeceğini düşünmüyorum, sonrasında kullanmamanızı öneririm.

Yara bitti, akıntı başladı

5 sene önce rahimdeki yara donduruldu. Sanırım yine yara var. Kokulu, yapışkan ve sarı akıntı başladı. Kaşıntım fazla. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, halk arasında rahim ağzında yara diye bahsedilen esasında uzun süreli vajinal enfeksiyonlarına karşı rahim ağzında kızarıklık şeklinde görünen değişikliktir. Yara ilişki sonrası kanama yapmıyorsa, smeariniz normalse müdahale edilmesine çoğunlukla gerek yoktur. Onun yerine enfeksiyonun giderilmesiyle vücut zamanla rahim ağzındaki kızarıklığı giderir. Sizde enfeksiyonu geçirmek yerine rahim ağzı dondurulmuş. Enfeksiyon devam ettiği için yara tekrar oluşmuş olabilir. Acil muayene olmalı ve enfeksiyonu tedavi ettirmelisiniz.

Gebe kalmak istiyorum

Haberin Devamı

Gebelik planladığımız için bugün kan değerlerime baktırdım. Sonuçları size yazıyorum. Acaba bu değerlerle gebe kalmam mümkün mü? Normal değerlerin üzerinde midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu değerler gebe kalabilmenize engel değil. Ama gebelik yumurta, sperm, kadının tüpleri ve rahminin eksiksiz çalışması durumunda gelişebilecek bir durum. Bu laboratuvar değerleri sadece hormonlarınızın normal olduğunu gösterir. Kesin gebe kalabilmeniz yukarıda bahsettiğim tüm yapıların mükemmel çalışması halinde gerçekleşir. Bunu unutmamak gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder