Opr. Dr. Hande Akbaş Myom hamilelikte büyüyor
HABERİ PAYLAŞ

Myom hamilelikte büyüyor

Myomlar kadın hamile kalınca hormonların da etkisiyle büyüyor. Bazı durumlarda düşük tehditi ve erken doğum riskine neden olsalar da sıkı takip edilen myom gebelikte sorun yaratmıyor.

Sağlıklı doğar mı?

27 yaşında kadınım ve 10 haftalık hamileyim. Benim sorunum şu: Doktor rahmimim sağ tarafında myom olduğunu söyledi. Çok endişeleniyorum. Bunun bebeğime bir zararı olur mu? Arada sırada karnımda ağrılar oluyor. Sizce hamileliğimin geri kalan kısmı nasıl geçer? Bebeğim sağlıklı olarak dünyaya gelebilecek mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, myom hamile kalmanıza engel olmamış. Dolayısıyla çok büyük olmadığını düşünüyorum. Aksi halde zaten sizi takip eden doktorunuz hamile kalmanıza izin vermeden önce myomun çıkarılmasını tavsiye ederdi.

Myomlar, gebelik sırasında genellikle hormonların etkisi sonucu büyümeye meyillidirler. Sizde düşük tehditi, ileriki haftalarda da erken doğuma neden olabileceği için istirahat halinde bir gebelik geçirmenizi ve yakın takip edilmenizi öneririm.

Kisti aldırmam gerekiyor mu?

Doktor sol yumurtalıkta kist olduğunu söyledi. Ardından beni, adetimin birinci günü çağırdı, çikolata kisti olduğunu söyledi. Emin olmak için MR çektirdi. İki tane birbirine yapışık kist tespit edildi. Doktor, “Ya hemen çocuk doğur” ya da “Ameliyat ile kistleri alalım” dedi.

Çocuktan vazgeçtim. Başka bir doktora gittim, o da ilaç verdi, ancak sonra kontrollere gidemedim. Şimdi bebeğimiz olsun istiyoruz, olmuyor. Bunun için kisti aldırmam mı gerekiyor? Kanımdaki tümör markırları yüksek çıkmıştı, hâlâ yüksek midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tedavi önerileri için yaşınız ve kistlerin boyutları çok büyük önem taşımaktadır. Kullandığınız ilaç nedir? Eğer çikolata kistinizin büyümesini yavaşlatmak için doğum kontrol ilacı verildiyse onları kullanırken gebe kalmanız zaten beklenmez.

Son duruma baktırmalı, kist ölçüleriniz, yumurtalık rezerviniz, karın içini bu hastalığın ne boyutta etkilediğini öğrenmelisiniz. Genel yaklaşımımız çocuk isteyen çiftlerde gerekmedikçe çikolata kistlerini ellememektir. Eğer cerrahi müdahale yapılacaksa bile bu çok deneyimli ellerde yapılmalıdır ki yumurtalık rezervinizde ciddi bir etkilenme olmasın.

Haberin Devamı

Kalp atışı yok

28 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. 3 aylık ilaç tedavisi sonucunda hamile kaldım, 6.5 haftalık hamileyim. Doktorum kesenin oluştuğunu ama bebeğe ait bir bulguya rastlamadığını söyledi. Kalp atışının duyulması için ne kadar beklemek gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle kalp atışı 6’ncı haftada duyulmakla birlikte görülememesi halinde genellikle 7-8’nci haftaya kadar beklenir. Ancak bebeğin kalp atışları halen yine görülemediyse o zaman sağlıklı bir durum olmadığından hamileliğin sonlandırılması gerekecektir. Hemen moralinizi bozmayın. Yedinci haftayı beklemenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder