Opr. Dr. Hande Akbaş Myomlar dikkatle takip edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Myomlar dikkatle takip edilmeli

Rahmin iyi huylu urları olan myomlara 5 santimin üzerine çıkmadıkça dokunmak gereği duymuyoruz. Ancak dikkatli şekilde takip edilmeli, kanama ve kısırlığa yol açıyorsa o zaman erken müdahale edilebilir.

Kardeşim hamile

Hamile olduğumu öğrendim. Bugün kanamam oldu, hastaneye gittik. Doktor gebelik kesesinin aşağıda olduğunu söyledi, iğne yaptı ve “4 gün sonra bakacağız, olmazsa bebeği alacağız” dedi. Ultrason üzerindekileri size yazıyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, henüz gebelik kesesi boyutu çok küçük. Hamileliğin seyriyle ilgili bir yorum yapabilmek için henüz çok erken. Sağlıklı bir gebelik olabileceği gibi, dış gebelik veya düşükle sonuçlanacak bir hamilelik bile olabilir. Size önerim doktorunuzun sizi belirli aralıklara sıkı takip etmesi, kesenin büyüyüp büyümediğini, içinde bebeğin gözlenebilir hale gelip gelmediğini araştırmasıdır.

Haberin Devamı

Gebe kalabilir miyim?

27 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. Korunmadığımız halde çocuğum olmadı. Adetimin 3’üncü günü bazı hormon testleri yapıldı. Onları yazıyorum. Bir de geçen ay ilaç kullanmaya başladım. Gebelik olmadı, doktor yeniden aynı ilacı kullanmamı söyledi. Eşimin sperm sayısı 20 milyon. Acaba normal yollardan gebe kalmak için şansım nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınıza göre FSH hormonunuz beklediğimizin biraz üzerinde çıkmış. İki yıldır gebelik olmadığına göre kullanmış olduğunuz ilacının size gebe kalmakta bir üstünlük sağlayacağını düşünmüyorum. Size önerim öncelikle rahim filmi çektirip tüplerinize baktırmanız.

Sonrasında üreme tıbbı alanında uzmanlaşmış bir hekime başvurarak muayene olmanızı ve yumurtalık rezervinize baktırmanızı öneririm. Tüm tetkiklerinizi de yaptırırsanız neden 2 yıldır gebe kalamadığınız konusuna açıklık getirilebilir.

Rahmin etrafında tomurcuklar varmış

10 aylık evliyim. Eşim gebelik kontrolü için doktora gitti. Rahminin etrafında parça parça tomurcuklar varmış. Bu gebelik için sorun içerir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin tomurcuk olarak adlandırdığınız yapılar; myom denilen rahmin iyi huylu urlarıdır. Bunları sanırım yeni fark ettiniz. Şu anki boyutları endişelenecek bir durum yaratmıyor. Genellikle 5 santimin üzerine çıkmadığı sürece myomları ellemeyi istemeyiz.

Haberin Devamı

Ancak kanama veya kısırlığa yol açıyorlarsa o zaman daha erken de müdahale edilebilir. Rahmin iç zarına ya da tüplere bası olup olmadığını en iyi rahim filmiyle anlayabilirsiniz. Sonuca bakarak gebelik açısından sorun içerir mi söylemek mümkün olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder