Opr. Dr. Hande Akbaş Myomlara 6 ayda bir takip
HABERİ PAYLAŞ

Myomlara 6 ayda bir takip

Haberin Devamı

Myomların her zaman sıkı takip edilmesi gerekiyor. 6 ayda bir doktora giderek durumunuzu öğrenin. Myomunuz küçükse ve çok hızlı büyümüyorsa 5 santim olana kadar herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duyulmaz...


Myomum var 29 yaşındayım. 15 milimlik miyom var. Bu baş ağrısı, baş dönmesi ve adet döneminde ağrı yapıyor. Bunun için ne yapmam gerekir?

CEVAP

Değerli okuyucum, myomunuz çok ufak. Şikayetlerin sebebinin olma ihtimali düşüktür. Muhtemelen sizde adet öncesi gerilim sendromu mevcut. Baş ağrısı, baş dönmesi, stres ve kasık ağrısı yapar. Myomunuzu 6 ayda bir takip ettirin. Hızlı büyümüyorsa 5 santim olana kadar müdahaleye gerek yoktur.

Kilo verince düzelir mi?

24 yaşındayım, 2 yıllık evliyim, çocuğum yok. Uzun zamandır kilo vermeye çabalıyorum, tiroidim normal. Beni diyetisyene yönlendirdiler. Diyetisyen “4 ay sonra 12 kilo ver” dedi. 4 ayda 5 kiloyu zor verdim.

Başka diyetisyen kilo veremeyince bana jinekoloğa gitmemi söyledi. Polikistik görünümlü yumurta denildi. Doktorum “Bünyen böyle kilo vermelisin” dedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromunun en büyük şikayetlerinden biri kilo vermek. Hasta ne kadar diyet yapsa bile insülin direnci kırılmadığı sürece sarf ettiği çaba boşuna gidecektir. Ne yazık ki çok detaylı bakılamamışsınız. Sadece ultrasona bakarak yumurtalıklarınızda polikistik over görünümü var demek hasta olduğunu göstermez.

Tüylenmede artış, karın bölgesinde yağlanma, erkek tipi saç dökülmesi, ciltte yağlanma ve buna bağlı sivilcelenme gibi belirtiler de eşlik eder. Yapılacak hormonal değerlendirmede vücutta erkeklik hormonunun arttığına yönelik sonuçlar edinilmesiyle polikistik over sendromu teşhisi konulur.

Sonrasında bu androjen yüksekliğini varsa eşlik eden insülin direncini kırıcı bazı ilaçlar başlanır. Hasta ancak bundan sonra diyet, egzersizden sonuç almaya başlar. Kapsamlı değerlendirip sizin de istekli olmanız halinde mutlaka , sonuç alacağınızı düşünüyorum, moralinizi bozmayın.

Ne zaman başlayayım?

23 yaşındayım. Ocak sonunda düğünüm var. Doğum kontrol hapıyla korunacağım. Ne zaman başlayayım? Hapı kullanmadan doktora gideyim mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüm ilaçlar doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Doğum kontrol ilacına kadın doğum uzmanına muayene olduktan sonra başlayın. Yan etkileri olan bir ilaç olduğundan dikkatli kullanılmazsa faydadan çok zararı olabilir. En doğru hareket, düğününüze 1 ay kala ki adetinizde jinekoloji uzmanına gitmek. Ardından doktorun tavsiyelerine uyarak ilaca başlayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder