Opr. Dr. Hande Akbaş Nadiren kısırlığa yol açtığı görülür
HABERİ PAYLAŞ

Nadiren kısırlığa yol açtığı görülür

Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren, vajinal akıntıdan şikayetçi olan kadınlar kısır olmaktan korkuyor. Bu rahatsızlıklar nadiren kısırlığa yol açar. Korkmak yerine doktora giderseniz en kısa sürede tedavi edilir, sağlığınıza kavuşursunuz

5 yıldır olmuyor

26 yaşında kadınım. Eşimle 5 yıldır çocuk sahibi olamıyoruz. Geçen sene hamile kaldım ama 4.5 aylıkken düşük yaptım. Aşılama denemeli miyim? Beklesek mi? 2 haftadır eşimle ilişkide vajinamın sol tarafına ağrı giriyor ve ilişki bitince sona eriyor. Neden böyle oluyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, 5 yıldır yaşınız genç olmasına rağmen neden gebe kalamadığınız ve hamileliğinizin erken dönemde neden kayıpla sonuçlandığının araştırılması gerekir. Bu araştırma sırasında yapılan muayenede de son zamanlarda ilişki sırasında sol kasığınızda yaşadığınız ağrının da nedeni ortaya çıkacaktır. Bence beklemek yerine bir an önce üreme alanında deneyimli bir doktora gidin.

Kısırlıktan şüpheleniyorum

20 yaşındayım ve 48 kiloyum, kısırlıktan şüpheleniyorum. Sık aralıklarda idrar yollarımda yanma oluyor. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız çok genç. Kısır olup olmadığınızı sizi ve eşinizi muayene etmeden hiçbir doktor söyleyemez. Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğiniz veya vajinal akıntınız olduğu için böyle düşünüyorsanız bu tür enfeksiyonlar çok nadiren kısırlığa yol açar. Genellikle kadın doğum muayenesi sonrası kullanacağınız bazı antibiyotiklerle kolaylıkla tedavi edilir. Kaçmak yerine doktora gitmeli ve muayene olmalısınız. Aksi taktirde gereksiz yere bu kaygılarla yaşayıp gideceksiniz.

Varis sorun olur mu?

6 haftalık hamileyim, 90 kiloyum. Varislerim var. Acaba varisler bana hamileliğin ilerleyen dönemlerinde sıkıntı yaşatır mı? Kanama ya da damar sorun olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, varisler muhtemelen kilo ve belki de uzun süre ayakta durmanıza bağlı oluşmuştur. İki tip varis bulunur. Yüzeyel ve derin olanlar. Fark ettikleriniz muhtemelen yüzeyeldir. Bunlar gebelikte sıkıntı yaratmazlar, varis çorabı giymekle ağrı kontrol altına alınabilir. Derin olanlar önemlidir. Bunun için önerim kalp ve damar cerrahına başvurarak muayene olmanız.

Haberin Devamı

Böyle bir durumda varis çorabına ilaveten gebeliğe uygun bazı kan sulandırıcı ilaçların kullanılması gerekebilir. Gebelikte kan akımı zaten yavaşlar, mevcut venlerde de varis varsa emboli dediğimiz pıhtı atma riski yükselir. Bu sebeple hamileliğiniz boyunca hem kalp damar cerrahınızın hem de kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızın yakın kontrolünde kalmanız iyi olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder