Opr. Dr. Hande Akbaş Ölçüm mutlaka sabah yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Ölçüm mutlaka sabah yapılmalı

Prolaktin hormonu pek çok durumdan etkilenebiliyor. Kullanılan bazı ilaçlar, stres bile bu hormonu yükseltebilir. Doğru sonuç için ölçüm mutlaka sabah saatlerinde ve aç karnına yapılmalı.

Prolaktin neden yüksek?

33 yaşındayım, 5 yıllık evliyim. Düzenli adet görmeme rağmen, prolaktin yüksek çıktı. Bu herhangi bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin hormonu birçok durumdan etkilenebilir. Sabah saatlerinde ve aç karnına ölçülmelidir. Tek bir değer yerine birkaç değerde yüksek çıkmış olması gerekir. Ayrıca antidepresan gibi bu hormon salınımını artırıcı ilaçlar kullanmamamız gerekir. Sizde tüm bunlara dikkat edilmesine rağmen eğer prolaktin değeriniz 30’un üstündeyse o zaman sebep araştırılmalı ve düşürmek için bazı ilaçlar kullanmalısınız. Belli bir yüksekliğin üzerine çıktığı taktirde yumurtlamanız bozulacak ve bu da adet düzensizliği olarak karşınıza gelecektir.

Haberin Devamı

Beni neler bekliyor?

30 yaşındayım, 20 günlük hamileyim. Beni neler bekliyor, ne sıklıkla doktora gideyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı seçip ultrasona girmelisiniz. Bebeğin rahim içinde doğru yere yerleştiğinden emin olunması ve kalp atışlarının duyulması gerekir. 11-13 ve 22’nci haftalar en önemli 2 kontrol vakti kabul edilir. İlkinde bebeğin ense kalınlığına bakılır, birinci trimester tarama testi yapılır. İkincisinde detaylı ultrasonla bebek incelenir. 22’nci haftadan sonra gebelik sorunsuzsa kan ve idrar tetkikleri yapılır.

Transfer yapıldı

Embriyo transferi oldu. 8’inci günün akşamı kahverengi lekelenme oldu. Sabah pembe leke vardı. Karın ağrım çok. Bu durum normal mi ?

CEVAP

Sevgili okuyucum, transfer sonrası kanama iki nedenden oluşabilir. Artmıyorsa bebeğin tutunma kanaması olabilir. Artıyorsa embriyolarınız tutunmadığı için adet görüyor olabilirsiniz. Karın ağrısı da her iki durumda da ortaya çıkabilir. Kanda bhcg denilen gebelik testi yapılarak durum anlaşılabilir.

Neden düzensizleşti?

1.5 ayda 3 kere kanamam oldu. Son ikisi düzensizdi. Nişanlımla 1 yıldır ilişkiye giriyoruz. En son adetimin son günü ilişkiye girdik. Ondan sonra 2 kere düzensiz oldu. Sizce neden böyle bir sorun oluyor? Kist olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, düzensiz adet kanamalarının birçok nedeni olabilir. Sebebin bulunması için bir kadın doğum uzmanına muayene olmalısınız. Sizden vajinal smear alınmalı, ultrason ile rahim ve yumurtalıklarınıza bakılmalı. Gebelik, rahimde myom, polip, yumurtalıklarda kist mutlaka ekarte edilmeli. Tüm bunlarla açıklanacak bir neden saptanamaması durumunda o zaman kanda birtakım hormonlara bakılarak diğer sistemlerin de sağlıklı çalıştığından emin olunmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder