Ölçüm yapmak için birkaç ay beklenmeli

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Uzun süre doğum kontrol ilacı kullanmış, hapın etkisiyle yumurtalıklarında baskılanma olmuş kadının yumurtalık rezervini değerlendirmek doğru değil. Bu ilaçların etkileri 2-3 ay sonra geçer. Ölçüm yapmak için beklemek gerekir.

Gebe kalmak hayal mi?

29 yaşında, bekar kızım. Dört yıl önce ağrılı adet gördüğüm için doktora gittim, ilaç verdi. Uzun süre içtim ama yararını görmedim. Başka bir doktora gittim. “Önce bir test yapalım, adetinin 2’nci gününde tekrar gel” dedi. İlerde çocuğum olmaz diye çok korkuyorum. Anne olmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süre doğum kontrol ilacı kullanmış bir hanımda yumurtalıklarda baskılanmaya bağlı olarak ilacın hemen bitiminde yumurtalık rezervini değerlendirmek ya da hormon testi istemek kesinlikle doğru olmayacaktır.

Ultrasonda aşırı baskılanmış görünüm, FSH hormonunuzun buna rağmen normal çıkmış olması kesinlikle beklenen bir durumdur. Genellikle bu tür ilaçların etkisi 2-3 ay sonra geçer. Size önerim, 2-3 ay sonra bu alanda uzman bir hekime başvurmanız. Ancak o zaman yumurtalık rezerviniz doğru olarak değerlendirilir. Yaşınıza da baktığımda endişelenecek bir durum olmadığı kanaatindeyim.

Myom ameliyatı oldum

43 yaşındayım. İki ay önce ameliyatla 10 santim çapında myom aldırdım. Sonuç iyi. Ameliyattan önce çok fazla adet kanamam oluyordu. Myomu aldırdığımda kanamaların düzene gireceği söylendi. Ancak ameliyattan sonraki ilk adette düzelme olmadı. Tekrar doktora gittim, akıntım vardı. Bazı ilaçlar verdiler. Adetin düzene girmesi için de hap verdiler. Bana ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun. Ameliyatınız açık mı, kapalı yöntemle mi oldu? Kapalı yöntemlerde ya da açık ama cerrahın deneyiminin az olduğu durumlarda hastada birden fazla myom olabilmesine rağmen genellikle en büyük olan alınıp ameliyata son veriliyor. Oysa rahmin iç tabakası yani endometriuma yakın bölgede myom varsa, ufak dahi olsa kanamaya yol açabilir. Henüz ameliyat üstünden birkaç ay geçmiş.

Bir süre daha bekledikten sonra adetlerinizin halen yoğun olduğunu hissederseniz o zaman tekrar kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gidin. Rahim iç tabakasında kanamayı artırabilecek myom, polip gibi bir patoloji var mı araştırtın. Gerekirse tanısal histeroskopi denilen rahim ağzından kamerayla girerek rahim içi incelenebilir, şüpheli alan varsa biyopsi alınarak laboratuvara gönderilebilir.

Hamile kaldım mı?

21 Temmuz’da ilişkim oldu. 28 Ağustos’ta adet görmem lazımdı, olmadım. İdrar ve kan testi negatif. Hamile olma ihtimalim nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, idrar yerine kanda gebelik testi daha güvenilirdir. Eğer bu test negatif çıktıysa büyük ihtimalle hamile değilsiniz. Ancak yine de bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak yumurtalıklarınızda kist ya da benzer yapılar var mı ya da hormonal bir sorun bulunuyor mu diye bakılmasının doğru olacağı kanaatindeyim.

Yazarlarımızdan

22 Ekim 2020, Perşembe 10:20
22 Ekim 2020, Perşembe 10:06
22 Ekim 2020, Perşembe 10:05
22 Ekim 2020, Perşembe 09:27
Sıradaki haber yükleniyor...
holder