Opr. Dr. Hande Akbaş Polipler ilaçla tedavi edilmez
HABERİ PAYLAŞ

Polipler ilaçla tedavi edilmez

Pek çok kadında görülen poliplerin ilaçla tedavi edilmesi mümkün değil. Gerekmedikçe 1-1.5 santimin altındaki poliplere müdahale edilmesini önermiyoruz. Bunun dışında başka sorunlar görülüyorsa doktor size yol gösterecektir.

Acaba polip alınmalı mı?

İlişkide kanamam oldu. Doktora başvurdum. Rahimde mercimek kadar polip olduğunu söyledi. 2 adet fitil şeklinde ilaç verdi. Kontrole ilaç bitince gideceğiz. Doktor daha sonra polipi alabilecegini söyledi. Polip hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, polip ilaçla tedavi edilmez. Muhtemelen muayene sırasında vajinal enfeksiyon da tespit ettiği için ilaç vermiştir. Genellikle 1-1.5 santimin altındaki poliplere gerekmedikçe müdahale edilmez. Ama polip serviksteyse ve vajinal smear sonucunuzun normal olmasına rağmen ilişki sonrası kanama oluyorsa, o zaman basit bir işlemle anezteziye gerek kalmadan çıkartılır.

Ne zaman iyileşirim?

29 yaşındayım. Bir süre önce düşük yaptım. Ne zaman sağlığıma kavuşurum. Bir daha ne zaman hamile kalmam uygundur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düşükten sonra kanda gebelik hormonu 5 değerinin altına indiyse, düşük kürtajla sonlandırıldıysa o zaman 4-6 hafta içinde göreceğiniz ilk adetle vücudunuz normale dönmüş olur. Ama bu durumun psikolojik boyutu da olduğundan hem de bebeğinizi neden kaybettiğinizin araştırılması açısından hem de toparlamanız açısından 2-3 ay dinlenmenizi öneririm.

Çikolata kisti varmış

25 yaşındayım ve 6 ay iki ilaç kullandım ama gebe kalamadım. Bende polikistik over olduğunu söylediler. Geçen ay doktor çikolata kisti olduğunu söyledi ve “Size tüp bebek öneririm” dedi. Öyle mi yapmalıyım? 3 yıldır bebek sahibi olamıyorum. Bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olmasına rağmen 3 yıldır gebe kalamamanızın detaylı araştırılması gerekir. Adetleriniz düzenliyse tek başına polikistik over sendromunun buna neden olacağını düşünmüyorum. Çikolata kisti (endometriozis) esas sebep olabilir. Sizi görüp muayene etmeli ve endometriozisin hangi evrede olduğunu yumurtalık ve tüplerinizi ne boyutta etkilediğini anlamaya çalışmalıyız. Bu arada eşinizin de sperm durumu önem taşır. Bunlardan sonra sizin için en doğru tedavinin tüp bebek mi yoksa başka bir yöntem mi olduğuna ancak bu şekilde karar verebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder