Opr. Dr. Hande Akbaş Rahat gebelik ve sağlıklı doğum için kilo verin
HABERİ PAYLAŞ

Rahat gebelik ve sağlıklı doğum için kilo verin

Kilo, kadının hamile kalması ve gebeliğin sağlıklı devam etmesi için risk. Kilo vermeye çalışın. Egzersizi ihmal etmeyin, gerekirse diyetisyenden yardım isteyin ki bebeğinizi kucağınıza alırken sıkıntı yaşamayın.

Neden böyle uzun sürüyor?

42 yaşındayım, adetlerim çok kanamalı ve uzun sürüyor. Doktora gittim ve muayene oldum. Birçok tahlil yapıldı ve ultrason filmi çekildi. Doktor, rahim içinde kanamaya neden olacak herhangi bir anormallik görmediler. Sizce kanamaların neden bu kadar uzun ve çok oluyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon tetkikleriniz ve ultrason bulgularınız normal çıktıysa o zaman rahimin iç tabakasında herhangi bir sıkıntı olup olmadığının araştırılması için mutlaka biyopsi yaptırmanızı öneririm. Bu biyopsiyi histeroskopi dediğimiz, kamerayla rahim içine girilerek tüm duvarlar birebir gözle görülüp incelenerek yapılan yöntemle uygulatmanızı tavsiye ederim. Alınan biyopsinin sonucu temiz çıkarsa içimiz rahat eder ve sonrası için gerekirse kanamanızı durdurabilmek amacıyla ilaç ve bazı başka yöntemlere başvurabiliriz.

Haberin Devamı

Kilom yüzünden mi?

30 yaşındayım. Çocuğumuz olmuyor. Adet düzensizliğim var, ilaç kullanıyorum. Bir de kilom fazla. Fazla kilolarım ve adet düzensizliğim buna sebep olabilir mi? Eşim benimle doktora gelmiyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızın genç olması iyi. Ama adet düzensizliğiniz ve kilo probleminiz bende ilk olarak sizde hormonal bir sıkıntı olabileceğini düşündürdü. Bu sebeple mutlaka bir kadın doğum uzmanına giderek ultrasona girmeli ve yumurtlama ile ilgili birtakım hormonlarınıza baktırmalısınız.

Kilo ne kadar verirseniz bu hem gebe kalabilme şansınızı hem de gebeliğin sağlıklı devam etme ihtimalini arttırır. Bir an önce egzersize başlamanızı ve gerekirse diyetisyene gitmenizi öneririm. Siz tüm bunları yaptırırken eşinizin bir sperm analizi yaptırmasını ve kendisinde de sorun olmadığının mutlaka araştırılmasını sağlamanızı öneririm.

Anne olur muyum?

24 yaşındayım kızım. Son 6 aydır adetlerim düzensiz. Sebepleri nelerdir? Hemen doktora mı başvurmalıyım? Bu düzensizlik ileride çocuğum olmasını etkiler mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hemen bir doktora başvurmalısınız, zaten 6 aydır beklemişsiniz. Adet düzensizliğinin pek çok sebebi var ve erken menopozdan polikistik over sendromuna kadar birçok farklı hastalığın bir bulgusu olabilir. Adet düzensizliğinizin nedenine göre ileride anne olup olamayacağınızı söyleyebilmek mümkün olduğundan şu anda buna cevap veremem. Ama tedavi edilebilecek bir durumsa anne olmanız mümkün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder