Opr. Dr. Hande Akbaş Rahat gebelik ve sağlıklı doğum için kilo verin
HABERİ PAYLAŞ

Rahat gebelik ve sağlıklı doğum için kilo verin

Kilolu olmak hem hamile kalmak hem de gebeliğin sağlıklı devam etmesi için risk. Bu nedenle vakit kaybetmeden kilo vermeye çalışın. Egzersizi ihmal etmeyin, gerekirse bir diyetisyenden de yardım isteyin ki bebeğinizi kucağınıza alırken sıkıntı yaşamayın.

Karnım çok şiş

Adetimin 7’nci günü doktora gittim ve iki adet yumurtam olduğunu söyledi. Sağ folikül 17 mm, sol ise 11 mm’miş. Doktor “Erken büyümüş” dedi. Bugün 12’nci gün ve dünden beri karnım çok şiş ve adet olacakmışım gibi ağrı var. Neden acaba? Bana yardımcı olur musunuz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen doktorunuzun 7’nci günde gördüğü 17 mm’lik yumurtanız çatlamış ve buna bağlı karın boşluğunuzda hafif iritasyon oluşturarak sizde ağrı ve şişkinlik bulguları yaratmış. Bu aslında sizin yumurtlamanızın gerçekleştiğini gösteriyor.

Kilolar yüzünden mi?

29 yaşındayım. Çocuğumuz olmuyor. Adet düzensizliğim var, ilaç kullanıyorum. Bir de kilom fazla. Fazla kilolarım ve adet düzensizliğim buna sebep olabilir mi? Eşime “Beraber doktora gidelim” diyorum ama gelmiyor.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olması iyi. Ama adet düzensizliğiniz ve kilo probleminiz, bana sizde hormonal sıkıntı olabileceğini düşündürdü. Bu sebeple mutlaka bir kadın doğum uzmanına giderek ultrasona girmeli ve yumurtlama ile ilgili birtakım hormonlarınıza baktırmalısınız. Kilo ne kadar verirseniz bu hem gebe kalabilme şansınızı hem de gebeliğin sağlıklı devam etme ihtimalini artıracağından bir an önce egzersize başlamanızı ve gerekirse bir diyetisyene gitmenizi öneririm. Siz tüm bunları yaptırırken eşinizi de ikna ederek onun da bir sperm analizi yaptırmasını ve kendisinde de bir sorun olmadığının mutlaka araştırılmasını sağlamanızı öneririm.

Adetlerim çok kanamalı

41 yaşındayım, adetlerim çok kanamalı ve uzun sürüyor. Doktora gittim ve muayene oldum. Birçok tahlil yapıldı ve ultrason filmi çekildi. Doktor rahim içinde kanamaya neden olacak anormallik görmedi. Kanamalar neden bu kadar uzun ve çok oluyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon tetkikleriniz ve ultrason bulgularınız normal çıktıysa o zaman rahimin iç tabakasında herhangi bir sıkıntı olup olmadığının araştırılması için mutlaka biyopsi yaptırmanızı öneririm. Bu biyopsiyi histeroskopi dediğimiz, kamerayla rahim içine girilerek tüm duvarlar bire bir gözle görülüp incelenerek yapılan yöntemle uygulatmanızı tavsiye ederim. Eğer alınan biyopsinin sonucu temiz çıkarsa içimiz rahat eder ve sonrası için gerekirse kanamanızı durdurabilmek amacıyla ilaç ve bazı başka yöntemlere başvurabiliriz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder