Opr. Dr. Hande Akbaş Rahim filmi durumu gösterir
HABERİ PAYLAŞ

Rahim filmi durumu gösterir

Haberin Devamı

Rahim filmi tüplerin değerlendirilmesi için yumurtlama takibine başlanmadan önce mutlaka çekilmeli. Çünkü durumu en net şekilde ortaya koyuyor ve doktorun hastasını doğru yönlendirmesini sağlıyor.

Kürtajdan sonra ilişkiye girdim

Kürtajdan 5 gün sonra korunmasız ilişkiye girdim. Acaba hamile kalır mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, korunmasız her ilişkide gebe kalma riskiniz vardır. Kaldı ki kürtajdan sonra hem enfeksiyon açısından hem de tekrar gebelik riski açısından biz çiftlere asla korunmasız ilişkiye girmemelerini öneririz. Ayrıca hem psikolojik açıdan hem de rahminizin toparlanması açısından 1-2 ay gebe kalmamak önem taşır. Eğer kürtajdan itibaren 4-5 hafta içinde adet görmezseniz lütfen bir doktora başvurun.

Riski var mı?

Erkek arkadaşımla yumurtlama dönemimden 1 gün önce iç çamaşırı ve pantolonlar varken seviştik. Bu şekilde gebelik ihtimali var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kıyafetleriniz üzerinizdeyken hamile kalma riskiniz bulunmamaktadır, endişelenmeyin.

Yumurta takibi yapıldı

32 yaşındayım, 4 yıldır korunmuyorum, ikinci çocuğu istiyoruz ama olmuyor. Doktora gittim, “Rahim içinde doku yapışması var” dedi. Histeroskopi yapıldı. 2 ay yumurta takibi yapıldı ve yumurtlama yokmuş. Doktor “Rahim filmi çekilsin” diyor. Ne yapabilirim? Rahim filmi çektirmem şart mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filmi çektirmeniz doğru olur. Bu filmi size yumurtlama takiplerine başlamadan önce çekilmeliydi. Çünkü sorun varsa önce bunu giderip yumurtlama sağlanırdı. Aksi taktirde oluşan gebeliğin yerleşeceği sağlıklı ortam olamaz.

Yumurtlamayı destekleyecek birçok hormon ilacı mevcuttur. Bunların bir kısmı hap şeklinde. Ama çoğunluğu iğne şeklindedir. İğneyle yumurtlama takibi deneyim isteyen bir yöntem olduğundan çoğu meslektaşım hap vermeyi tercih eder.

Burada öncelikle ve mümkün olan en acil şekilde sizde neden yumurtlama gerçekleşmediğini anlamaktır. Polikistik over sendromu gibi hormonal bir sorun mu var yoksa yumurtalıklarınız az çalışmaya mı başlamış. Bu ikisi arasında yaklaşım açısından ciddi fark bulunmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder