Opr. Dr. Hande Akbaş Rahim filmi sorunu ortaya koyar
HABERİ PAYLAŞ

Rahim filmi sorunu ortaya koyar

İkinci çocuğu isteyen ama gebe kalamayan kadın önce rahim filmi çektirmeli. Sezaryenle doğum yaptıysanız, karın bölgesinden ameliyat olduysanız ya da spiral kullandıysanız rahim filmi sorunu ortaya koyar. Ayrıca yumurta rezervinize de baktırmayı unutmayın.

İkinci çocuğu istiyoruz

9 yıllık evliyim. 7 yaşında oğlum var. 1 yıldır ikinci çocuğu istiyoruz. Doktora gittim, bana sorunumun olmadığını söyledi. Eşimin üroloğa gitmesi gerekiyormuş. Eşim alkol alıyor, sigara içiyor. Bunlar etkiler mi? İlk çocuğum korunduğumuz halde oldu. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, çocuğunuz 7 yıl önce olmuş. Bu kadar süre içinde doğurganlığınızı negatif etkileyebilecek bir sorun çıkmış olabilir. Siz 30’lu yaşlara geldiyseniz üreme tıbbı alanında uzmanlaşmış bir hekime muayene olun, yumurta rezervinizi değerlendirtin.

Ayrıca çocuğunuzu sezaryenle doğurduysanız veya karın bölgesinden herhangi bir ameliyat geçirdiyseniz ya da doğumdan sonra korunma amacıyla spiral kullandıysanız mutlaka rahim filmi de çektirmeniz gerekir. Eşinizin alkol ve sigara kullandığından bahsetmişsiniz. Bu her iki durum sperm kalitesi ve hareketliliği üzerine olumsuz etki yaratır. Lütfen eşinize sperm analizi yaptırıp tüm sonuçlarla birlikte uzmana başvurun.

Aşılama tutmadı

5 yıldır evliyiz Eşim varikosel ameliyatı oldu. Sonuçları yazıyorum. Bir kez aşılama yapıldı ama olmadı. Bize ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 5 yıldır korunmamanıza rağmen hamile kalamadıysanız eşinizin de sperm hareketliliğinde sorun varsa üstelik bir kez de aşılama denemiş, hamile kalamamışsanız tüp bebeğe başvurun. Eğer sizin tek sorununuz eşinizin spermleriyle ilgiliyse yani sizin yumurta rezerviniz iyiyse o zaman tüp bebekle hamile kalabilme ihtimaliniz daha yüksek olacaktır. Bu sebeple daha fazla aşılama veya beklemekle vakit kaybetmemenizi öneririm.

Ameliyat önerdiler

2 yıllık evliyim. Eşim 30 yaşında ve bebek tedavisi görüyor. Doktor eşime “Kanalların birinde tıkanma var, ameliyat şart” demiş. Eşim ameliyat olmadan hamile kalabilir mi?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, eşinizin kanallarından birinde nasıl bir sorun var, anlaşılması gerekiyor. Sanırım eşinize rahim filmi çekilmiştir. Tamamen tıkanıklık varsa ameliyata gerek olmayabilir. Çünkü eşiniz öbür tüpüyle de hamile kalabilir. Eğer tüpte genişleme var ve içinde sıvı toplanmaya başlamışsa o zaman ameliyat gerekir. Ameliyatı yapacak kişinin deneyimi de eşinizin sonrasında hamile kalabilmesi için çok önem taşır.

Bazen rahim filminde kapalı gibi görünen tüplerin ameliyat sırasında açık ve tamamen normal olduğunu görebiliyoruz. Deneyimsiz bir elde sadece filme göre karar verilirse tüp gereksiz yere bile çıkarılabilir. Hekim seçimine dikkat etmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder