Opr. Dr. Hande Akbaş Rahim filmi yol gösterir
HABERİ PAYLAŞ

Rahim filmi yol gösterir

Yumurtalıklarda yapılan her türlü operasyon sonrası mutlaka rahim film çekilmeli ve tüplerde hasar ya da yapışıklık var mı bakılmalı. Bu film hastaya gebe kalması için de yol gösterebilir

Çocuğum olmuyor

25 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Sağ ve sol over’de kistlerim var. Çocuk istiyorum, olmuyor. Pek çok doktora gittim, sonuç değişmedi. Lütfen yardım edin.

CEVAP

Sevgil okuyucum, yumurtalıktaki kistler çikolata kistiyse rahim filmi çektirip tüplerinizi kontrol ettirin. Çikolata kistleri karın boşluğunda yapışıklıklara sebep olarak tüplerde de harabiyete neden olabilir.

Haberin Devamı

Eğer yumurtalık rezerviniz iyiyse o zaman bunlara şu an için müdahale gerekmez. Ancak kistlerin çikolata kistleri olduğu söylenmemişse ve ilaçla küçülmeyip büyümeye devam etmişlerse o zaman laparoskopi yapılarak mevcut kistlerin iyi huylu olup olmadıkları araştırılmalı.

Ayrıca gebe kalamamanızın nedeni sizden kaynaklanmıyor olabilir. Eşinizin de sperm tahlili yaptırmasını öneririm. Hamileysem ne olacak? 4 yıldır tiroid hastasıyım. İkinci kez anne olmak istersem bebekte sorun olur mu? Bu ay adetim gecikti. Hamileysem ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tiroid bezi açısından endokrinoloji uzmanı ve kadın hastalıkları doğum uzmanıyla paralel ilerlerseniz TSH seviyeleri 2.5’larda tutulursa gebeliğinizde ya da bebeğinizde sorun yaşanmaz.

Aynı ilaçları kullansam mı?

30 yaşındayım. Vajina kenarlarında tahriş ve sivilce şeklinde oluşumlar var. 1 yıllık evliyim. Daha önce balayı sistiti ve mantar geçirdim. Yine aynı ilaçlarımı kullansam olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mantar, vajina kenarında kızarıklık, kaşıdıysanız tahrişe neden olabilir. Ama sivilce şeklinde oluşumlara neden olmaz. Bu oluşumların ne olduğunun anlaşılması için doktora başvurun. Balayı sistitinde genellikle antibiyotik verilir. Siz doktora başvurmadan eski ilaçlarınızı kullanırsanız mantarınız antibiyotik etkisiyle daha da şiddetlenir.

Şişlik var

24 yaşındayım, polikistik over çıktığı için 1 haftadır doğum kontrol hapı içiyorum. 2 gün önce vajinamın sağ dudağının iç kısmında şişlik hissettim. İdrarımda yanma oluyor, sivilce gibi ama ucu yok. Yürümekte, ve oturmakta zorlanıyorum. Acaba ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kullanmış olduğunuz doğum kontrol ilacıyla yaşamış olduğunuz şişlik arasında ilişki yok. Bu nedenle ilacı gereksiz yere bırakmayın. Muhtemelen labium denilen iç dudaklarda yer alan bazı bezlere ait kanalların girişi kapanmış ve salgı içeride biriktiği için apseleşmeye başlamış.

Ya da kıl kökü gibi bir yapıdan mikrop almış ve buna bağlı enfeksiyon gelişmiş olabilir. Her iki durumda da ilk müdahale uygun antibiyotiğe başlamak, geçmezse antibiyotik etkisi altındayken boşalttırmak. Hatta tekrar ederse tamamen çıkarttırmaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder