Opr. Dr. Hande Akbaş Rahim filmiyle tüpler kontrol edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Rahim filmiyle tüpler kontrol edilmeli

Dış gebelik tüpleri zarar görmüş kadınlarda ortaya çıkıyor. Eğer birkaç kez hamile kaldıysanız ve dış gebelik nedeniyle sonlandırıldıysa mutlaka kadın doğum uzmanına başvurun, rahim filmi çektirerek durumu öğrenin.

Kısırlığa neden olur mu?

32 yaşındayım. Bebek istiyoruz ama 2 kez dış gebelik geçirdim. Sekiz aydır gebe kalamıyorum. Dış gebelik kısırlığa yol açar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dış gebelik tüpleri bir şekilde zarar görmüş kadınlarda ortaya çıkar. Bu sebeple dış gebelikten değil ama tüpleriniz düzgün çalışmadığı için gebe kalamıyor olabilirsiniz. Size önerim rahim filmi çektirmeniz ve bu filmi üreme tıbbı konusunda uzman bir hekime göstermeniz. Dış gebelik 2 kere tekrar ettiğine göre büyük ihtimalle tüplerinizde bir soruna rastlanacaktır.

Haberin Devamı

Adet döneminde artıyor

İlişkide kokulu, beyaz bir sıvı geliyor. Bu akıntı adet dönemlerime yakın daha da artıyor. Neden kaynaklanıyor? Doktora gitmeli miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kokulu akıntı olmamalı. Sadece yumurtlama zamanı görülen şeffaf sümükümsü, kokusuz akıntıyı normal sayarız. Kokulu ve renkli akıntınız için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Gerekirse vajinal kültür alınmalı ve üreyen bakteri cinsine göre hem size hem de partnerinize tedavi başlanmalı. Enfeksiyonların çoğu partnerli tedavi edilir. Aksi taktirde sizde nüks etme olasılığı çok yüksektir.

Kist varmış

Kardeşim 12 yaşında. Dört aydır adet görmüyor. Doktorlar “Kist var” dediler. MR ve kan tahlili yapacaklar. Acaba ciddi bir şey olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetin ilk başladığı yıllarda düzensizliğe sık rastlarız. Hemen kaygılanmayın. Karından yapılacak ultrasonla rahim ve yumurtalıkların gözlenmesi yeterlidir. Gerçekten kist varsa boyutu, damarsal kan akımları hakkında ultrason fikir verir. Bu yaşta kötü huylu bir oluşuma rastlama ihtimali çok düşüktür. Kan tahlilleri istenebilir ama aciliyet olmadığı görüşündeyim. En iyisi bir süre kadın hastalıkları ve doğum uzmanının takibinde kalmak.

Kanama 3-4 gün sonra başlıyor

31 yaşındayım, 4 senedir adet günümde normal kanama değil de akıntı geliyor. Birkaç gün böyle devam ediyor sonra normal kanama oluyor. Bunun nedeni nedir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim en kısa zamanda doktora başvurarak jinekolojik muayene ve ultrason yaptırmanız. Öncelikle vajinal smear aldırmalı, ultrasonda rahminizin içinde polip veya myom gibi kanamaya neden olabilecek faktörleri araştırtmalısınız. Nadiren çikolata kisti denilen endometriomalar da adet öncesi ya da sonrasında lekelenme şeklinde kanamalara yol açabilir. Tüm bunlar normalse kanda bazı hormon değerlerinize bakılır, hormonal sıkıntı olup olmadığı anlaşılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder