Opr. Dr. Hande Akbaş Risk en aza indirilmeli...
HABERİ PAYLAŞ

Risk en aza indirilmeli...

Haberin Devamı

Erken dönemde düşüklerin yüzde 60’ı genetik bozukluklar nedeniyle oluyor. Yeni gebelikten önce çiftin genetik testleri yapılmalı, kanama pıhtılaşma sorunlarına, rahim filmiyle yumurtalık ve tüplere bakılmalı ki düşük riski en aza insin...

Smear alındı

24 yaşındayım. Akıntı nedeniyle bir doktora başvurdum ve smear aldırdım. Sonucu yazıyorum. HPV tip tayini gerekli mi? RRahim ağzı için bir ameliyat önerildi, siz ne dersiniz? HPV aşısının bana yararı var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, smearinizde birtakım hücrelerde anormal değişimler gözlenmeye başlanmış. Bu tür bir sonuç çıktığına göre zaten HPV’nin yüksek risk taşıyan tipini almışsınız. Ayrıca tip tayini yaptırmanızın size faydası bu saatten sonra olmayacaktır. Konizasyon denilen cerrahi bir yöntemle etkilenen rahim ağzı bölgesi çıkarılmalı ardından bir süre smear ile rahim ağzınız yakın takip edilmelidir.

Gebe kalabilir miyim?

37 yaşındayım. 3 ay önce evlendim. Daha önce hiç ilişki yaşamadığım için gebe kalıp kalamayacağımı bilmiyorum. Sizce beklemeli miyim? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 37 yaşından sonra kadınlarda doğurganlık belirgin oranda azalmaya başladığından size önerim üreme alanında uzman bir hekime başvurarak yumurtalık rezervinize ve eşinizin sperm sayısına baktırmanızdır. Bunlarda sorun yoksa 6-9 ay kendi kendinize deneyebilirsiniz. Ama bunlardan herhangi birinde sorun yoksa vakit kaybetmeden gerekeni yapabilmeniz için bir an önce doktora başvurmanızı öneririm.

2 kez düşük yaptım

30 yaşındayım, anne olmak istiyorum. Bugüne kadar 2 kez düşük yaptım. Doktorun söylediğine göre yumurtalıklarım çalışmıyormuş. Tedavisi var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalıklarınız çalışmıyor olsaydı hamile kalamazdınız. Kaldı ki 2 kez gebe kalabilmişsiniz. Erken dönemde gebelik kayıplarının yüzde 60’ı genetik bozukluklardan kaynaklandığı için öncelikle sizin ve eşinizin genetik testleri yapılmalıdır. Sonrasında sizde kanama ve pıhtılaşma ile ilgili bir bozukluk var mı ona bakılmalı. Son olarak da rahim filmi çekilerek acaba rahminizde doğuştan gelen yapısal bozukluk , tüplerinizde sıkıntı var mı araştırılmalıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda eğer bir sorun tespit edilebilirse bu soruna yönelik tedavi uygulanarak bir daha düşük yaşama ihtimaliniz en aza indirilmeye çalışılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder