Opr. Dr. Hande Akbaş Sabun ve jeller yarardan çok zarar getirebilir
HABERİ PAYLAŞ

Sabun ve jeller yarardan çok zarar getirebilir

Vajinal bölgenin temizliği önemli, bunu bütün kadınlar biliyor. Ama o bölgeyi sabun, vajinal jeller ve ıslak mendillerle temiz tutmayı tavsiye etmiyoruz. Çünkü vajinanın pH değeri cildimizden farklı, iyiyi yapmak isterken yanlışa düşmeyin.

Sakıncası var mı?

25 yaşındayım. Vajina için kullanılan jellerle vajinal duş yapıyorum. Ama bir arkadaşım zararlı olabileceğini söyledi. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, piyasada bu bölgenin temizliğine yönelik birçok ıslak mendil, yıkama jeli var. Ne yazık ki bu tür ürünlerin çoğu Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ürünler değil, keza çoğu eczane dışında hatta süpermarketlerde bile satışta. Ben bu tür ürünleri önermiyorum.

Haberin Devamı

Ama bazı hastalarımın duşta vajinal bölgeyi de duş jeli ya da sabunla yıkadıklarını biliyorum. Bu da doğru değil. Çünkü cildimizin pH değeriyle vajinal bölgenin pH değeri aynı değil. Bu sebeple o bölgeyi sadece suyla yıkamak en doğru olmakla birlikte eczanelerde satılan pH değeri aynen vajinanınki gibi asidik olan yıkama solüsyonlarını günde 1 kere nohut büyüklüğü kadar elinize dökerek yıkayabilirsiniz.

Düşük riskim çok mu?

Son adet tarihime göre hesapladığımda 6 haftalık gebeyim. Geçen hafta Beta hcg 3518 çıktı. 5 mm transvajinal ultrasonla bakıldı ama kesenin altında kan pıhtısı görüldü. Doktorum bana bebeğimin ne kadarlık olduğunu bile söylemedi. Çok korkuyorum. Acaba ne yapmalıyım? Düşük riskim olduğunu biliyorum. Şu anda verilen folik asidi kullanıyorum. Acaba bebeğim zarar görecek mi? Ne olur bana yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik keseniz görülmüş, henüz 5 haftalık gebe gibi duruyorsunuz. Ama net bir yorum yapabilmem için sizi muayene etmeliyim. Uzaktan bilmem mümkün değil. Kanama alanınız gerçekten varsa, o zaman bazen rahmi gevşetici etkisi olan bazı hormonlar önerebiliyoruz. Folik asit almaya devam edin. Yatak istirahati uygulayın. Zaten bebeğiniz düşecekse ne yapılırsa yapılsın, düşecektir. Bu nedenle diğer ilaçları kullanmadığınız için üzülmeyin.

Alerjim var

27 yaşındayım. Kanımda pıhtılaşma sorunu olduğu için doğum kontrol ilaçları yasak. Bir de prezervatife karşı alerjim var. Nasıl korunabilirim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, pıhtılaşmaya yatkınlığı olan, ailesinde felç hikayesi bulunan kadınlara doğum kontrol ilaçlarını içerdikleri östrojen hormonu nedeniyle önermiyoruz. Prezervatifin koruyuculuğu düşük olduğundan bu yöntemi gebelikten korunmaktan çok cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma amacıyla tercih ederiz.

Bu yönteme de alerjiniz varsa korunmak için kullanabileceğiniz iki seçeneğiniz var; çocuğunuz varsa o zaman en rahat yöntem spiral taktırmak olacaktır. Çocuğunuz yoksa o zaman size önerim ayda bir veya 3 ayda bir yaptırılan sadece progesteron içermesi nedeniyle pıhtı riskini artırmayan iğnelerden yaptırmanız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder