Opr. Dr. Hande Akbaş Sadece aşıya güvenmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Sadece aşıya güvenmeyin

Henüz cinselliği yaşamamış genç hanımları rahim ağzı kanserine karşı aşılamak mümkün. Bu aşı 3 dozda yapılıyor. Yine de cinsel hayatınız başladıktan tek başına aşıya güvenmeyin ve her yıl smear testi yaptırmayı ihmal etmeyin...

Doktor uçakla seyahate izin vermiyor, neden?

8 haftalık hamileyim, uçakla seyahat etmem gerekiyor. Ama doktorum buna izin vermeyeceğini söyledi. Hamilelik boyunca hiçbir yere gidemeyecek miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, erken gebelikte kanama varsa düşük tehditi nedeniyle seyahati kısıtlarız. İleri haftalarda da erken doğum tehditi veya başka yüksek riskli durum varsa seyahat kısıtlanır. Yoksa genel olarak hamilelikte 36 haftaya kadar uçak ya da başka bir araçla seyahatinizde engel yoktur. Doktorunuz bunu yasakladığına göre şüphelendiği, sizin açınızdan riskli olabilecek bir durum vardır. Bu yüzden kendisine ne kadar süreyle size bunu yasakladığını ve nedenini sorun.

Kızıma aşı yaptırsam mı?

17 yaşında kızım var. Son günlerde HPV virüsü ve rahim ağzı kanseriyle ilgili pek çok şey okudum. Aşısı da varmış sizce kızıma yaptırmalı mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ergenlik çağındaki kızlara, henüz cinsellik yaşamamış genç kadınlara mutlaka HPV aşısı yapılmasını öneriyorum. Son yapılan çalışmalarda, kişi cinsel açıdan aktif olsa bile bu aşıdan yarar sağladığına dair sonuçlar elde ediliyor. Bu sebeple kızınıza yaptırmalısınız. Aşı 3 doz şeklinde yapılıyor.

Bilmeniz gereken en önemli nokta; aşı olmak kızınızı yüzde 100 korumaz. Aşı rahim ağzı kanseri yapan en sık görülen HPV tiplerine yönelik üretilmiştir. Oysa ki HPV’nin 100’den fazla tipi bulunduğundan aşı olsanız bile ilişki yoluyla HPV’nin diğer tiplerini alma riski de bulunur. Bu sebeple asla tek başına aşıya güvenmemeli ve kızınız cinselliğe başladıktan sonra da mutlaka düzenli aralıklarla vajinal smear testini yaptırmalıdır.

Neden korunmam gerekiyor?

35 yaşında 1 yıldır evliyim. 4 ay önce rahmimden 5 adet myom alındı. Artık çocuk istiyoruz ama doktor “Korunman gerekiyor” dedi. Yaşımdan dolayı da endişeliyim. Ne olur bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, myom ameliyatlarından sonra genellikle 5-6 ay yani rahminiz tamamen iyileşene kadar gebe kalmanızı önermiyoruz. Aksi taktirde gebelikte rahmin büyümesiyle, myom çıkarılırken dikiş atılmış, zayıflamış bölgelerden ayrılarak hem bebeğiniz hem de sizin açınızdan hayati risk meydana gelir.

Yaşınız itibariyle çok beklemenizi önermem. 5-6 ay dolar dolmaz 6 ay kadar kendi kendinize denemenizi, eğer olmuyorsa bir an önce üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir hekime başvurmanızı öneririm. Geçmiş olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder