Opr. Dr. Hande Akbaş Sadece kan testi yeterli olmuyor
HABERİ PAYLAŞ

Sadece kan testi yeterli olmuyor

Yumurtalık rezervinin düşmeye başladığı durumlarda kadında FSH adı verilen hormon düşmeye başlıyor. Bu düşüşün kararını tek bir kan testiyle vermek mümkün değil. En iyisi uzman bir doktora başvurun, o tahlillerinizi yapsın ve çocuk istiyorsanız size yol göstersin.

Tekrarlar mı?

26 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. Ekimde 3 aylık bebeğimi kürtajla aldılar. Şimdi hap kullanıyorum. 3 ay sonra kontrolüm var. Bir daha aynı şeyi yaşamaktan korkuyorum. Bozulmuş gebeliğin nedenleri nelerdir ve tekrarlayan bir durum mudur?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, tek gebelik kaybında hemen endişelenmiyoruz. Tekrar etme ihtimali mevcut ama 2’nci gebeliklerin çoğunda sorun yaşanmayabiliyor. Düşüklerin sebebini araştırmak için çok kapsamlı tetkikler yapılabilir. Ama maddi olarak çok yüksek olması nedeniyle söylediğim gibi bu araştırma ancak tekrarlayan gebelik kayıplarında uygulanıyor. “Bün tüm gerekli testleri yaptırıp ondan sonra gebe kalmak istiyorum” diyorsanız üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Bilmenizi isterim ki bunlar normal çıksa bile tekrar bebeğinizi düşürebilirsiniz.

Az mı artıyor?

Kan testi yaptırdım, sonucu 10 çıktı. 2 gün sonra 25 çıktı. Sizce bu artış normal mi yoksa az mı artıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğiniz tüp bebek değil, kendiliğindense bu ay geç yumurtlamış ve yeni tutunan bir gebeliğe sahip olmuş olabilirsiniz. Bu taktirde artışlar normal. 2 hafta içinde jinekolojik ultrasona başvurun. Bu sonuç tüp bebek sonrasıysa başlangıç değeri epey düşük. Ama artmaya devam ettiği için dış gebelik olabilme ihtimali de göz önünde tutularak sıkı takip edilmeniz önemlidir.

Anne olmaz mıyım?

30 yaşındayım. 16 yıldır adet görüyorum ama düzensizlik var. Adetimin 3’üncü gününde yaptırdığım kan tahlilinde FSH hormonum 13.2 çıktı. Doktorum böyle giderse çocuğumun olmayacağını söyledi ve doğum kontrol ilacı verdi. Birkaç sene içinde çocuğum olmaz mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, FSH hormonunuz yaşınıza göre değerlendirildiğinde olması gerekenden daha yüksek. Bu sonuç bize yumurtalık rezervinizin azalmaya başladığını düşündürüyor. Ama tek bir kan değeriyle bu kanıya kesin varmak doğru değildir. Bu yüzden bu alanda uzman bir doktora başvurmanızı, ultrason ile yumurtalıklarınızdaki mevcut taslak yumurta sayısını ölçtürtmenizi, belki gerekli görülürse AMH (anti müllerian hormon) düzeyi baktırmanızı öneririm. Evliyseniz ve çocuk düşünüyorsanız daha gecikmeden denemeye başlamayın. Evli değilseniz düzenli olarak bu alanda uzman birinin gözetiminde kalmanızı ve durumunuzda daha fazla kötüleşme başlarsa yumurtalarınızı dondurmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder