Opr. Dr. Hande Akbaş Sağlıklı bir hamilelik için
HABERİ PAYLAŞ

Sağlıklı bir hamilelik için

Hamile kalmak isteyen kadının mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurarak jinekolojik muayene olması gerekiyor. Ayrıca tam kan sayımı, sarılık ve kızamıkçık testleri yapılıp guatr hormon düzeyleri de ölçülmeli ki hamilelik sağlıklı şekilde başlasın.

Ağrı çekiyorum

32 yaşındayım, 2 yıllık evliyim ve 6 aydır çocuk istiyoruz. Eşimle düzenli bir ilişkimiz yok. Ağrı çektiğim için doktora gittim. Süt hormonum 582 çıktı. İlaç tedavisine başlandı. 5 gün ilaç içeceğim, sonra yumurta çatlatma iğnesi yapılacak. İğneden sonra ne yapmam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, süt hormonunuz yüksek ama bu ilişkide ağrı yapmaz. Ağrının en sık sebebi çikolata kistleri olarak bilinen endometriozis hastalığı. Böyle bir durum söz konusuysa gebe kalamamanızın nedenini bu açıklayabilir. Bu durumun olup olmadığını ancak jinekoloğunuz teşhis edebilir. Süt hormonunuz tek başına gebe kalamamanızı açıklamaz.

Ama değer bu kadar yüksekse beyin MR’ı çekilerek hipofiz bezinde bu yüksekliği açıklayacak herhangi bir lezyon var mı bakılmalı. Ardından ilaca başlanmalıdır. İlişkilerinizin düzenli olmadığından bahsetmişsiniz ve henüz sadece 6 ay geçmiş. Size önerim, muayene sonrası endometriozis gibi önemli bir durum saptanmazsa ve eşinizin sperm değerleri iyiyse bir süre daha kendiniz deneyin.

Sağlıklı bir hamilelik için

Anne olmak istiyorum

26 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. Evliliğimin ilk yıllarında çocuk sahibi olmak istemedim. Ama şimdi gebe kalmak istiyorum. Hamile kalmadan önce yaptırmam gereken testler var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik planlayan tüm kadınlara ilk önerimiz mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurarak jinekolojik muayene olması, vajinal smear aldırmasıdır. Ayrıca tam kan sayımı, sarılık, kızamıkçık testleri yapılması, guatr hormon düzeylerinin ölçülmesi de uygun olacaktır.

Sağlıklı bir hamilelik için

İlk muayene ne zaman yapılır?

19 yaşında, bekar kızım. İlk kez ne zaman bir kadın doğum uzmanına başvurmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ülkemizde en sık yapılan hata doktora sadece şikayetimiz olduğu zaman başvurmaktır. Sağlıklı her genç hanım cinsel açıdan aktif hale geldiğinde hemen, eğer değilse bile en geç 21 yaşına kadar mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalı, yıllık muayenelerini ihmal etmeden yaptırmaya başlamalıdır.

Haberin Devamı

Sağlıklı bir hamilelik için

Kasık ve bel ağrısı var

14 yıl önce menopoza girdim. Yaklaşık 6-7 ayda bir idrara çıktıktan sonra kan geliyordu. Temizlenince görüyordum. Kasık ve bel ağrılarım var. Birkaç haftadır yoğun bir tempom var. Biraz ağır kaldırdım. Onun etkisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopoz, kadının 1 yıl boyunca hiç adet görmemesi anlamına gelir. Siz 6-7 ayda bir de olsa kanama yaşadıysanız menopoza girmiş olamazsınız. Eğer bir yıldan uzun süredir adetten kesilmenizden sonra kanama başlamışsa, bir an önce bir kadın doğum uzmanına başvurmalı ve kanamanın nedeninin araştırılmasını sağlamalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder