Opr. Dr. Hande Akbaş Sağlıklı sonuç için birkaç ay beklenmeli
HABERİ PAYLAŞ

Sağlıklı sonuç için birkaç ay beklenmeli

Uzun süre doğum kontrol ilacı kullanmış, hapın etkisiyle yumurtalıkları baskılanmış kadının yumurtalık rezervini değerlendirmek doğru değil. İlacın etkisi 2-3 ay sonra geçer. O zaman ölçüm yapmak çok daha sağlıklı olur.

Çocuğum olur mu?

29 yaşında, bekar kızım. 4 yıl önce düzensiz, ağrılı adet nedeniyle doktora gittim. Doktor düzenleyici ilaç verdi, 3 ay kullandım, yararını görmedim. Sonra doktor “Adetinin 2’nci gününde tekrar gel” dedi. Çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süre ilaç kullanan hanımda yumurtalıklarda baskılanmaya bağlı olarak ilacın bitiminde yumurtalık rezervini değerlendirmek doğru değil. Ultrasonda aşırı baskılanmış bir görünüm, FSH hormonunuzun buna rağmen normal çıkması beklenen bir durum.

Haberin Devamı

Bu tür ilaçların etkisi 2-3 ay sonra geçer. Önerim, 2-3 ay sonra uzman hekime gitmeniz. Ancak o zaman yumurtalık rezerviniz doğru değerlendirilir. Yaşınıza da baktığımda endişelenecek bir durum görmüyorum.

Normal doğum istiyorum

33 haftalık hamileyim. 30 yaşındayım ve ilk gebeliğim. Normal doğum istiyorum, doktor “Sezaryen” diyor. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normal doğum isteyen her hastamı normal doğum konusunda destekliyorum. Doktorunuzun size sezaryen önermesinde tıbbi bir neden yoksa o zaman elbette normal doğum deneyebilirsiniz. Size neden bunu önerdiğine bakmak gerekir.

Şansım var mı?

26 yaşındayım. Aşılama yapıldı. Kasıklarıma kramp giriyor, memelerde gerginlik var. Belim de ağrıyor. Hamile miyim? Ne zaman sonuç alırım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, aşılama yoluyla gebe kalma ihtimaliniz maksimum yüzde 17-20’dir. Bel ağrısı, memelerde gerginlik aşılamada kullandığınız hormonlardan, gebe kaldığınız için veya adet başlayacağı için olabilir.

Bu şikayetlerinizin kesin nedeni ancak kanda gebelik hormonu baktıktan sonra anlaşılır. Bugün kan verirseniz gebelik oluştuysa çıkmasını bekleriz.

Bu yöntem kaç kez denenir?

38 yaşındayım, ilaç kullanmaya başladım. Bu ay 5 gün sonra yumurta takibi yapacağız. Başarısız olursa kaç defa bu yöntem denenebilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, biz tüp bebek konusundaki hekimler sizin yaşınızda kadınlara genellikle bu tür ilaçları önermeyiz. Keza yumurtalık rezervi yaşla birlikte hızla azalır.

Haberin Devamı

Bu ilaçların da başarı ihtimali yüksek olmadığından kendi kendinize denemenizin bir üstünlüğü kalmaz. Size önerim deneyimli ellerde rezerv, sperm ve tüpler normalse 1 veya maksimum 2 kez hormon iğneleriyle tedavi hatta aşılama denemeniz. Olmuyorsa direkt tüp bebeğe yönelin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder