Opr. Dr. Hande Akbaş Sayıları artmadan yaktırın
HABERİ PAYLAŞ

Sayıları artmadan yaktırın

HPV’ye bağlı ortaya çıkan siğiller kötü huylu değildir ama yayılırlar. Virüs vücutta ömür boyu kalır, bağışıklık sistemi zayıflayınca da tekrar görülür. Vakit kaybetmeden ve sayıları artmadan bu siğilleri yaktırın.

İlaçla adet görüyorum

3 yıllık evliyim. Hiç hamile kalmadım. Çocuk istiyorum ama adetlerim düzensiz. İlaçsız adet göremiyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebek istiyorsanız vakit kaybetmeden üreme tıbbıyla uğraşan uzman bir hekime başvurun. Zaten adet düzensizliğiniz olması yumurtlamanızın vaktinde olamadığının bir göstergesi. Beklerken biyolojik saatiniz ilerlediğinden yumurta rezervinizi kaybetme riskiniz var.

Haberin Devamı

Grip aşısı olsam mı?

8 haftalık hamileyim, okula giden kızım var. Grip oldu, bana da bulaştırdı. Ne yapmalıyım? Bir de hamileyken grip aşısı olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelikte grip gibi viral hastalıklarda ateş yoksa sadece semptomatik tedavi uygularız. Yatak istirahati ve bol sıvı alımı yeterlidir. Yanında eklem ağrısı ve baş ağrısı gibi belirtiler varsa o zaman parasetamol grubu ilaçlar kullanabilirsiniz. Bu grup ilaçları 6 saatte bir almanızda bebeğiniz açısından hiçbir risk yoktur. Gribe yakalanmış olduğunuz için artık aşı yaptırmanıza gerek kalmamış.

Siğiller yeniden çıktı

Eşimin vajinasının kenarında ve kasıklarında siğiller oluştu. Bu siğilleri geçen yıl lazerle yaktırdık. Bir süre ortadan kayboldular ama bugünlerde yine çıkmaya başladı. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, siğil olarak adlandırılan kondilomlar HPV’ye (Human Papilloma Virüs) bağlı ortaya çıkan, hijyen ve görsellik açısından rahatsızlık veren, yayılmaya meyilli ancak kötü huylu olmayan yapılardır. Bu virüs vücuda bir kere girdikten sonra ne yazık ki ömür boyu vücutta kaldığından bağışıklık sisteminin zayıfladığı bir zamanda nüks edebilir. Geçen yıl bunları yaktırdığınız gibi bu yıl da vakit kaybetmeden yaktırmanızı öneririm. Aksi taktirde giderek sayıları artacaktır. Bu arada eşiniz bir an önce sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeli, sigara ve benzeri kötü alışkanlıkları varsa derhal vazgeçmeli.

Haberin Devamı

Düzensizlik yapar mı?

Ağustos ayından beri 2 kez ertesi gün hapı içtim, bu dönemde adetim 6 gün gecikti. Şu an bir sorun var mı? Hamile olabilir miyim? İlaç 2 ay sonra düzensizlik yapar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ertesi gün haplarının hamile kalmamak için kullanılmasını çok önermiyorum. Keza içerdiği yüksek doz hormon nedeniyle sizde de olduğu gibi adet düzensizlikleri sıklıkla görülür. Ayrıca gebeliği de yüzde 100 engellemez. Düzenli ilişki yaşayan çiftlere çok daha güvenilir korunma yöntemleri öneririz. Size önerim önce kanda bhcg denilen gebelik hormonu baktırmanız ve bir uzmana sonuçla birlikte başvurmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder