Opr. Dr. Hande Akbaş Sezaryenden sonra 6 ay bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

Sezaryenden sonra 6 ay bekleyin

Sezaryenle doğum yapan kadınlara ikinci gebelik için en az 6 ay beklemelerini tavsiye ediyoruz. Bu süre rahmin iyileşmesi, ikinci doğumda zorlanıp yırtılmaması, bebeğin ve annenin sağlığı için çok gerekli.

Kan geliyor

İlişkiden sonra eşimin vajinasından 4-5 damla kan geliyor. Sizce bunda bir sorunu var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilişki sonrası kanamanın araştırılması gerekir. Eşinizden smear alınmalı ve rahim ağzında sorun olmadığından emin olunmalı. Bazen enfeksiyonlar veya vajinadaki ufak çatlaklardan da kanama olabileceğinden jinekolojik muayenede tüm bunlar araştırılacak ve gerekli tedavi eşinize önerilecektir.

Haberin Devamı

Tutma şansı var mı?

42 yaşındayım. 3 ay önce 3’üncü tüp bebek denemesinde hamile kaldım, erken doğum sonucu bebeğimi kaybettim. Yeniden tedaviye başladım. Tüp bebeğin tekrar tutma şansı ne?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum sezaryen olduğu için rahim iyileşmesi için en az 6 ay geçmeli. Yaşınız nedeniyle doktorunuz rezervinizin daha da azalmaması için harekete geçmiş. Toplanan embriyolar dondurulmadan direkt transfer edilirse ve gebe kalırsanız gebelikte rahminizin erken yırtılmasına kadar giden ciddi sıkıntılar olabilir. Mutlaka embriyolarınızı dondurtun.

Neden gebe kalamıyorum?

Polikistik overmişim. Adetimin 2’nci günü test yapıldı, bu kez “Polikistik over değil” denildi. Kilo, tüylenme sorunu yok. Ama 1 yıldır hamilelik oluşmadı, eşimin testleri normal. Biz bebek sahibi olamaz mıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı belirtmemişsiniz ama 1 yıldır denemenize rağmen bebek sahibi olamadıysanız eşinizin spermi normal olsa bile sebebi açıklanamayan infertilite olabilir. Doktora gidin, rahim filminiz normalse 1-2 kez aşılama deneyin ya da yumurtalık rezervinizi değerlendirtin. Ardından belki de tüp bebek yöntemi uygulanır.

Anne olur muyum?

22 yaşındayım. 1 yıllık evliyim. 3-4 aydır korunmuyoruz. Daha önce yumurtalık kisti ameliyatı oldum. Sizce bu operasyon gebe kalmama engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olduğu için sıra dışı bir durum olmazsa 1 yıl içinde gebe kalabileceğinizi düşünüyorum. Ama bu süre içinde hamile kalamazsanız öncelikle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmanızı öneririm. Çıkarılan kist endometriozis denilen çikolata kisti gibi bir kistse nüks etme ihtimali epey yüksektir.

Haberin Devamı

Eğer yumurtalıklar ve rezerviniz iyiyse o zaman eşinize sperm analizi yaptırın. Bu da normal çıkarsa geçirdiğiniz ameliyata bağlı olarak tüplerinizde hasar veya yapışıklık gelişip gelişmediğinden emin olmak için rahim filmi çekilebilir. Ümit ederim, hiçbirine gerek kalmadan bebeğinizi kucağınıza alırsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder