Opr. Dr. Hande Akbaş Siğiller yayılmadan tedaviye başlayın
HABERİ PAYLAŞ

Siğiller yayılmadan tedaviye başlayın

HPV denilen ve siğillere neden olan virüs çoğunlukla kötü huylu olmuyor. Cinsel ilişkiyle bulaşan bu virüs yayılmaya meyilli. Vakit kaybetmeden tedavisi için harekete geçmek gerekiyor.

İlişkide canım yanıyor

28 yaşında kadınım, 2 yıllık evliyim. Vajinamın gerisinde et benine benzer bir şeyler çıktı. Bazen çok kaşıntı yapıyor. Cinsel ilişkiye girerken de canım acıyor. Parça parça et görünümünde. Ne olur bana yardımcı olun. Doktora gitmeye çok utanıyorum.

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajina girişinde elinize gelen tarif ettiğiniz yapı büyük ihtimalle HPV denilen virüse bağlı oluşan siğillerdir. Bunlar genellikle kötü huylu değildir. Çoğunlukla ilişki yoluyla bulaşırlar. Bu siğiller yayılmaya eğilimlidir. Size önerim utanmayı bırakıp bir an önce doktora başvurarak bunları aldırmanızdır. Yoksa o bölgede başka yerlerde de çıkacak ve çıkarılmaları sizin için daha zahmetli olacaktır. Ayrıca mutlaka rahim ağzı kanseri taraması için vajinal smear de yaptırın.

Haberin Devamı

Cinsel hayatıma dönebilir miyim?

42 yaşındayım. Ekimin ortasında rahim ameliyatı oldum. Rahim büyümesi ve myom vardı. Patoloji sonuçları iyi geldi. Nelere dikkat etmem gerekiyor? Normal cinsel yaşama ne kadar sonra başlamalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ameliyatınızın üstünden 4 haftadan fazla zaman geçmiş olduğu için artık her açıdan eski yaşamınıza dönmeye başlayabilirsiniz. Her ne kadar rahminiz alınmış olsa bile yılda 1 kez kadın hastalıkları ve doğum uzmanına giderek muayene olmayı ihmal etmemeniz gerekir. Rahminiz olmasa bile vajinal smear aldırmalı ayrıca yumurtalıklarınız durduğu için ultrason ile mutlaka yumurtalıklarınızı düzenli olarak değerlendirtmelisiniz.

Kanama oluyor

32 yaşındayım. 3 yıldır doğum kontrol hapı içiyorum. Adet dönemleri dışında yoğun siyah kanamalar oluyor, neden?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının en sık görülen yan etkileri arasında adet dönemleri arasında koyu kahve-siyah renkli lekelenmeler yer alır. Bu genellikle ilaca bağlıdır. Sizi çok rahatsız ederse muadili başka bir ilaca geçmekle bulgular kaybolur. Bazen başlanan doğum kontrol ilacı düşük dozda olur, bu yan etkiler ortaya çıkabilir. Doktora danışarak belki bir üst doz ilaca geçmeniz bu şikayeti ortadan kaldırır. Nadiren ilacın vaktinde alınmaması, unutulması da lekelenmeye neden olur. Önerim ilacın saatlerine özen göstermeniz ve unutmadan almaya çalışmanız olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder