Opr. Dr. Hande Akbaş Şikayete göre tedavi planı yapılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Şikayete göre tedavi planı yapılıyor

Adet düzensizliği, kilo alma gibi sıkıntılar yaratan polikistik over sendromunun kesin bir tedavisi yok. Hastanın şikayeti hangi konuda yoğunlaşıyorsa ona uygun bir tedavi uygulanıyor.

İki kez düşük yaptım

26 yaşındayım, polikistik overim var. İki kez düşük yaptım. Şimdi yeniden hamile kalmayı ve bir bebeğimin olmasını istiyorum. Gittiğim doktorlar hastalığımın tedavisinin olduğunu söylediler. Ama ne yapacağımı bilmiyorum.

CEVAP

Sevgili okuyucum, düşüklerinizin polikistik over’inizden kaynaklandığını düşünmüyorum. Öncelikle düşüklerin nedeni araştırılmalı. Aksi taktirde aynı sorunu tekrar yaşama olasılığınız var. Polikistik over sendromunun ne yazık ki kesin bir tedavisi yok.

Haberin Devamı

Genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklandığı için hastanın neye yönelik şikayetleri ön plandaysa ona yönelik tedavi uygulanır. Size önerim sağlıklı beslenerek kilo alımından kaçınmanız, mevcut durumunuzu da bildiğiniz için korunmayı bıraktıktan sonra 6 ay içinde gebe kalamıyorsanız uzmana başvurmanız.

Kanamam durmadı

15 günlük evli kadınım. İlk ilişkiden sonra kanamam durmadı. Sık olmasa da yine oluyor. Ayrıca sık sık da tuvalete gidiyorum. İlişkiye girmekten korkuyorum. Bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, 15 günde kızlık zarınızdaki yırtığın iyileşmiş olması ve kanamanın durmuş olması gerekirdi. Size önerim bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız. Keza bazen vajinada da yırtıklar olabilir. Bunlar derinse kanama kendi kendine durmaz.

Bu bölge iyileşmediği sürece ağrı duyacağınız için de ilişkiden korkmanız doğaldır. İdrara sık çıkma genellikle yeni evli çiftlerde sık rastlanan bir durumdur. Sistit denilen idrar torbası iltihabının başlangıç bulgusu olabileceğinden doktora gittiğinizde tam idrar tahlili ve idrar kültürü de yaptırın. O zamana kadar da bol bol sıvı tüketin.

Verilen ilacı kullanalım mı?

Eşim 10 haftalık hamile. Akıntısı olduğu için doktor bir ilaç verdi. “Hamileliğin ilk 3 ayında kullanmayın” yazıyor. Kafamız karıştı ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz antiseptik bir fitil olup genellikle vajinal enfeksiyonlarda kullandığımız bir ilaçtır. Gebeliğin ilk 3 ayında ben çok zorunlu olmadıkça ilacın kullanılmaması taraftarıyım. Gebeliğinizin ilk trimesteri 2 hafta sonra tamamlanmış olacağından bu ilacı 2 hafta sonra kullanmanızın daha uygun olacağı düşüncesindeyim.

Haberin Devamı

Keza bu ilaçla ilgili gebeliğin ilk 3 ayında etkileri konusunda yeterince çalışma yok. Acil bir durum olmadığından 2 hafta sonra kullanmaya başlamanızın kayıp olmayacağı görüşündeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder