Opr. Dr. Hande Akbaş Şikayetler 5 yıl kadar sürebilir
HABERİ PAYLAŞ

Şikayetler 5 yıl kadar sürebilir

Vücutta östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan terleme ve ateş basması gibi şikayetler kadın menopoza girmeden önce başlıyor. Bu sıkıntılar kişiden kişiye değişmekle birlikte 6 ay ila 5 yıl arasında devam edebiliyor.

Ameliyat mı, tüp bebek mi?

28 yaşındayım, 4.2 santim çikolata kistim var. İki yumurtalığımda da birden fazla bulunuyor. Bir yıldır tedavi görüyorum, gebe kalamadım. Rahim filmim temiz. Ameliyat mı olmalıyım, tüp bebek mi yaptırmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleriniz ameliyat için çok sınır boyutta. 1 senedir gebelik elde edemediyseniz daha fazla vakit kaybetmeyin. Çünkü bekledikçe kistlerinizin büyüme ihtimali çok yüksek. Gebelik istediğiniz için bunların büyümelerini engelleyecek ya da yavaşlatacak bir ilacı da şu anda kullanamazsınız. Bir an önce gebelik elde edilmesi önemlidir. Yeterince beklediğiniz için bence ameliyat olmadan önce 1 kez tüp bebek deneyin. Gebelik elde edemezseniz laporoskopi gündeme gelebilir. Ama cerrahi tedavi için henüz erken olduğu kanaatindeyim.

Haberin Devamı

Ateş basıyor

Bir yıldır menopozdayım. Göğüs kısmımda bir anda ateş ve ter boşalması oluyor. Ayrıca çok duygusallaştım. Ayaklarımda dayanılmaz yanmalar oluyor. Bunun sebebi nedir, çaresi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz tüm şikayetler menopozda vücutta östrojen hormonunun azalmasına bağlı. Kalın giyinilirse, stres fazlaysa, aşırı alkol, kafein ve baharatlı yiyecekler sık tüketilirse şikayetler artar. Bu durum dayanılmaz olduysa ve günlük konforunuzu etkiliyorsa o zaman bir süre sentetik hormon ilaçları kullanmanızda fayda var. Ayrıca hafif giyinmek, egzersiz yapmak işe yarar. Ateş basması ve terleme kadınların üçte birinde daha menopoza girmeden başlar. Menopoza girdikten sonra da 6 ay ile 5 yıl arasında devam edebilir. Hormon tedavisi istemiyorsanız bitkisel olarak black cohosh (siyah yılan kökü), red clover (kızıl yonca), evening primrose oil (çuha çiçeği yağı), dong quai (melek otu) ve soya kullanarak da şikayetlerinizde azalma sağlayabilirsiniz.

Bir hafta süren akıntım oluyor

Haberin Devamı

30 yaşındayım, bekarım. Düzenli bir cinsel hayatım var. Ara ara bende 1 hafta süren kahverengi akıntı oluyor. Bu neden kaynaklanıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle rahim ağzı kanser taraması amacıyla vajinal smear yaptırmalısınız. Vajinal iltihap var mı bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilmelisiniz. Ayrıca ultrason ile rahim ve yumurtalıklarınız değerlendirilmeli, rahimde polip, myom gibi lekelenme yapabilecek bir oluşum var mı bakılmalı. Ayrıca yumurtalıklarınız kist oluşumu açısından değerlendirilmeli. Tüm bunlar normalse o zaman kanda bazı hormon ölçümleri yapılarak lekelenmenizin hormonal olup olmadığı araştırılmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder