Opr. Dr. Hande Akbaş Şikayetlerin durumu göz önüne alınıyor
HABERİ PAYLAŞ

Şikayetlerin durumu göz önüne alınıyor

Rahmin iyi huylu urları myomlar kadınlarda sık görülüyor. Bulundukları yere göre aşırı kanama, sık idrara çıkma, cinsel ilişkide ağrı ve kabızlık gibi şikayetlere neden olabiliyor. Bu tür sıkıntılar varsa myomlar alınır. Doktorunuza başvurun ki sizi doğru yönlendirsin.

Canım yanıyor

10 yıllık evliyim. Rahimde 2 kitle var, zaman zaman kanamalarım oluyor. Bu nedenle ilişki sırasında canım yanıyor. Tedavisi nasıl yapılıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sanırım sizde myom var. Bulundukları lokalizasyona göre aşırı kanama, kabızlık, sık idrara çıkma ya da ilişkide ağrıya neden olabilir. Hastanın bu tür şikayetleri varsa alınmasını öneririz. En kısa sürede doktora gidin.

Haberin Devamı

İlaç kullanıyorum

Bir yıldır evliyim, 2 aydır yumurtlamayı artıran bir ilaç kullanıyorum. Sonuç alamadık. Eşimde de sorun görünmüyor. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süredir kullandığınız bu ilaç ile sonuç alamadıysanız bu konuda uzman birine başvurun. Her şeyin yeterince iyi araştırılıp araştırılmadığından emin olun. Halen bir sebep bulunamazsa o zaman aşılama, tüp bebek gibi daha sonraki aşamalara geçmenizi öneririm.

Eşime zarar var mı?

Eşime check up yaptırdık: Sağ overde 3.5 santim basit görünümlü kist, sol overde 19 mm basit kist izlendi (Folikül) yazıyor. Acaba bunların eşime zararı olur mu? Tedavisi nasıl olmalı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin yaşı önemli. Ama sağ yumutalıktaki kist yeni teşhis edildiyse adet bitiminde tekrar ultrason ile bakılmalı. Kist duruyorsa o zaman tümör belirteçleri ve dopler ultrason ile değerlendirilmeli. Tüm bunlar normal çıkarsa kist takip edilmeli. Büyüme varsa veya gerileme olmuyorsa ancak o zaman laparoskopik yolla alınıp patolojik açıdan incelenmeli.

Gebelik ihtimali var mı?

Üç yıldır spiral ile korunuyoruz. Bu ayki adetimin tam günü ama kan yerine kahverengi leke geliyor. Bir de adet kanamasına göre az. Hamile miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düzenli olarak jinekolojik muayenenizi oluyorsanız ve spiraliniz doğru yerdeyse endişelenecek bir durum yoktur. Ancak nadiren spiral yerinde olsa bile sizi dış gebelikten korumadığı için eğer tam adetiniz başlamamışsa, kanda gebelik hormonu baktırarak emin olun. Yüksek gelmişse dış gebelik riski olabileceğinden lütfen hemen bir doktora başvurun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder