Opr. Dr. Hande Akbaş Şişlik birkaç günden uzun sürdüyse...
HABERİ PAYLAŞ

Şişlik birkaç günden uzun sürdüyse...

Kadında vajinada ağrılı ufak şişliklerin en sık sebebi sivilce ya da kıl dönmesidir ve zararsızdır. Şişlik birkaç günden uzun sürdüyse uzmana başvurun. Çünkü o bölgedeki salgı bezlerinin iltihabından, genital herpes denilen uçuk ya da siğillerden kaynaklanabilir.

Kararı biz mi vereceğiz?

36 yaşındayım. Uzun yıllardan beri anne olmaya çalışıyorum. Muayene olduğum doktor tüp bebek ve mikroenjeksiyon uygulayacaklarını söyledi. Benim merak ettiğim hangisinin hangi şartlarda uygulandığı? Buna bizim mi karar vermemiz gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, mikroenjeksiyon yöntemi tüp bebek yönteminin bir alt tipi olup bunun kararını doktorunuz sizin mevcut durumunuza göre vermektedir. Tüp bebek yönteminde toplanan yumurtalar ve alınan spermler bir kapta aynı yere konularak kendi kendine döllenmesi beklenir. Bu yöntemin uygulanabilmesi için yumurta ve sperm sayısının çok iyi olması gerekir. Mikroenjeksiyon yönteminde ise alınan her yumurtanın içerisine sperm tek tek embriyolog tarafından yerleştirilerek döllenme sağlanmaya çalışılır. Bu metod da genellikle sperm veya yumurta sayısının düşük olduğu çiftlerde uygulanmaktadır.

Kızarıklık ve şişlik var

Dünden beri vajinaya yakın bölgemde hassasiyet gösteren, kızarıklık ve ağrılı bir şişlik var. Sizce ne olabilir?

CEVAP

Değerli okuyucum, kadınlarda vajina bölgesinde ağrılı ufak şişliklerin en sık sebebi sivilce ya da kıl dönmesidir. İkisi de zararsız olup kendiliğinden geriler. Ancak şişlik birkaç günden uzun süredir devam ediyorsa o zaman bir uzmana başvurmanızı öneririm. Çünkü bazen o bölgede bulunan Bartolin adını verdiğimiz salgı bezlerinin iltihabı, genital herpes denilen uçuklar ve siğiller de ağrılı şişliklerle ortaya çıkabilir.

İlişkiye girebilir miyim?

Hamilelik sırasında korkmadan cinsel ilişkiye girebilir miyim? Bebeğim için hangi pozisyon en güvenlidir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamileliğiniz sırasında; bebeğinizin eşi aşağıdaysa, rahim ağzınızın yetersizliği hikayesi varsa veya sebebi açıklanamayan kanamalar oluyorsa, ilişkiye girmeniz yasaktır. Bu durumlar dışında hamilelikte cinsel ilişki yaşamanızda sakınca yoktur. Gebeliğin ilk iki 3 trimesterinde (3 aylık dönem) hangi pozisyonda rahat ediyorsanız onu uygulayabilirsiniz. Ancak son 3 ayda sizin altta kalacağınız pozisyonları önermeyiz. Keza tansiyonunuz düşebilir, göz kararması, bulantı hissi yaşayabilirsiniz. Sizin üstte olduğunuz ya da yan durduğunuz pozisyonlar daha güvenilir olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder