Opr. Dr. Hande Akbaş Şişlik birkaç günden uzun sürdüyse
HABERİ PAYLAŞ

Şişlik birkaç günden uzun sürdüyse

Kadınlarda ağrılı, ufak şişlikler çoğunlukla sivilce ya da kıl dönmesidir.

Ama şişlik birkaç gündür geçmediyse uzmana gidin.

Çünkü o bölgedeki salgı bezlerinin iltihabından, uçuk ya da siğillerden kaynaklanabilir.

Kanallar kapalıymış

5 yıldır evliyim ve çocuğum yok. Sol yumurtam çalışmıyor. Bu yüzden doktora başvurduk. Rahim filmim çekildi, rahmin çatılı olduğunu söylendi. Taşıyıcı kanallar kapalı olduğundan ameliyat gerekiyormuş. Eşime de sperm testi yapıldı, 24 milyon çıktı. Çok huzursuzuz. Bize ne önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filminde çatılı olmak diye bir kavram yoktur. Çatınızın dar ya da geniş olması gebelik sırasında yapılan jinekolojik muayene sonucunda anlaşılan bir durumdur. Bu yorumu yapan kişiye katılmıyorum.

Tüpleriniz kapalıysa bunları açmak için yapılacak ameliyatların başarısı epey düşük olduğundan eğer içlerinde sıvı birikimi yoksa ameliyat olarak bunları açtırmakla vakit kaybetmeyin.

Onun yerine bir an önce tüp bebek yaptırarak gebe kalmaya çalışın. Çünkü zaten bir yumurtalığınızın az çalıştığı söylenmiş. Bu durum giderek daha kötü bir hal alabilir.

Eşinizin sperm sayısı yeterli ama tüplerinizin kapalı olduğu ifade edildiği için tüp bebek yapılmadığı sürece hamile kalabilmeniz mümkün görünmüyor. 5 yıl geçtiği için daha fazla vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Birkaç gündür şişlik var

Birkaç günden beri vajinaya yakın bölgemde hassasiyet gösteren, kızarıklık, ağrılı bir şişlik var. Pek önemsemedim ama arkadaşım beni korkuttu. Sizce ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadınlarda vajina bölgesinde ağrılı ufak şişliklerin en sık sebebi sivilce ya da kıl dönmesidir. İkisi de zararsız olup kendiliğinden gerilemektedir.

Ancak şişlik birkaç günden uzun süredir devam ediyorsa o zaman bir uzmana başvurmanızı öneririm. Çünkü bazen o bölgede bulunan bartolin adını verdiğimiz salgı bezlerinin iltihabı, genital herpes denilen uçuklar ve siğiller de ağrılı şişliklerle ortaya çıkabilir.

Akıntım bitmiyor

33 yaşındayım, 65 gün önce doğum yaptım. Beyazımsı bir akıntı sürekli devam ediyor. Doktora gideyim mi yoksa kendiliğinden geçer mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum sonrası dönemde kadından şeffaf beyazımsı, kesinlikle koku veya kaşıntı yapmayan bir akıntı olabilir. Bu hormonal değişimden kaynaklanır.

Eğer koku varsa o zaman mutlaka kadın doğum uzmanına başvurmalı ve akıntıdan kültür aldırtmanız doğru olacaktır. Muhtemelen bebeğinizi emzirdiğiniz için aldırdığınız kültürde üreme olmazsa bu dönem içinde gereksiz yere antibiyotik kullanmamış olursunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder