Sorunlar büyümeden doktora başvurun

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Adet döneminde kadının biraz ağrısı olması normal. Ama adetten 10 gün önce başlaması soruna işaret eder. Yumurtalıklarda kist, rahimde myom var mı öğrenmek için doktora gidin. Ertelerseniz tedavi edilmeniz zorlaşır.

Menopoza mı giriyorum?

27 yaşındayım. Ocak ayında yumurta çatlama iğnesi yapıldı, 15 gün sonra adet gördüm. Bu kez adetim çok az geliyor. Bir de bundan 4 ay önce adet günüm kısaldı, 6’dan 3’e düştü. Acaba menopoza mı giriyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, azalma olsa bile adet gördüğünüz için menopozda değilsiniz. Adet düzensizliği yaşadığınız belli. Sebebinin araştırılması için üreme endokrinolojisi alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun ki düzensizliğin sebebi bulunsun, tedavi başlansın.

10 gün önce ağrı başlıyor

31 yaşındayım. Adetlerim düzenli. Ama adet görmeden 10 gün önce ağrı başlıyor. İlaç alıyorum, sorun yaratır mı? Doktora gitmek istemiyorum.

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetten 10 gün önce ağrı başlaması çok normal değil. Doktora neden gitmek istemediğinizi bilmiyorum ancak yumurtalıklarınızda kist, rahminizde myom gibi birçok patoloji bu tür şikayetlere sebep olabilir. Tedavi edilmezse ilerleyerek tedaviyle önlenebilecekken ameliyatlık hale gelebilir. Bir an önce bir muayene olmalısınız.

Kısır mıyım?

35 yaşındayım. 10 yıllık evliyim. Bebek istiyoruz. Doktorum polikistik over sendromu teşhisi koydu. Bu problem doğrudan kısırlık sebebi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 10 yıldır istemenize rağmen gebe kalamamışsınız. Vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gidin. Polikistik over bir sebep olabilir. Ama beklerken yaşınız ilerliyor, yumurta kaliteniz bozulacaktır.

Bu arada polikistik over sendromu dışında eşinizin sperm sayısında ya da sizin tüplerinizde sorun olabilir. Bunların tümünün acilen araştırılması ve çocuk sahibi olabilmeniz için ne yapılması gerektiği konusunda bir uzmandan yardım almanız gerekir.

Bebeğe zarar verir mi?

35 yaşında, 5 aylık hamileyim. Doktorum amniyosentez yaptırmamı önerdi. Bu işlem riskli mi? Bebeğime zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, amniosentez genellikle bebeğinde genetik bir bozukluk görme riski olduğumuzu düşündüğümüz annelere öneririz. İşlemi yapacak kişinin deneyimi çok önemli olup işleme bağlı bebeğin düşme riski 200-300’de 1 kadında görülür.

İyi ellerde yapıldığında bebeğe zarar gelmez. Ama dediğim oranda bebeğin düşme riskini artırır. Bunun için size önerim perinatoloji denilen yüksek riskli gebelikler konusunda uzman bir hekime başvurmanız.

Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder