Opr. Dr. Hande Akbaş Soy ağacı çıkarttırabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Soy ağacı çıkarttırabilirsiniz

Akraba evliliğinde en doğru yol bir genetik doktoruna başvurup soy ağacı çıkarttırmak. Ailede ölüm ve hastalıklar genetik nedenlerle olmuşsa tüp bebek yaptırıp embriyolardaki hastalık araştırabilir.

Tüp bebek yapılıyormuş

Akraba evliliği yaptım. Genetik test yapılarak kalıtsal hastalık olup olmadığı anlaşılıyormuş. Böyle bir durum varsa hastalık taşımayan yumurtalarla tüp bebek yapılabiliyor, sağlıklı çocuklar doğuyormuş. Bana yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, akraba evliliklerinde birçok kalıtsal hastalık karşımıza çıkıyor. Ama milyonlarca genetik hastalık mevcut. Sizin veya eşinizin ailesinde tekrar eden spesifik bir genetik hastalık olmadığı ve onun hangi gendeki bozukluğa bağlı olduğunu saptamadığımız sürece tüm genetik hastalıklara baktırabilmeniz maddi olarak mümkün değil.

Haberin Devamı

Önerim bir genetik doktoruna başvurup soy ağacınızı çıkartmanız. Görülen ölüm veya hastalıklar genetik nedenlerdense bunun tanısı konulmuş mu? Böyle bir durum saptanırsa tüp bebek yaptırarak embriyolarınızdaki bu hastalığı araştırtabilirsiniz. Aksi taktirde şu anda tüp bebek yaptırıp embriyoların rutin kromozomlarına baktırmanızın anlamı ve faydası olmaz.

Kendi kendinize belki gebe kalabilecek ve sağlıklı bebek dünyaya getirebileceksiniz. Ancak gebe kaldığınızda mutlaka sizi takip eden doktorunuza akraba evliliği olduğunu söylemeniz gerekli.

Tüpü alacaklarmış

Gebelik testi değerleri gittikçe artıyor. 20 Ocak’ta test 933 çıktı. Doktor “Dış gebelik” diyor. Bir doz iğne yapıldı ama ultrosonda hiçbir şey görünmedi. 1300 olursa ameliyatla tüpü alacaklarını söylediler. Ne olur yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, iyi doktorluk unvan sahibi olmaktan çok, devamlı okumak ve güncel gelişmeleri yakından takip etmekle olur. Bhcg değeri 933’ken dış gebelik teşhisini kesin koymak pek mümkün değildir. Bhcg 1500 üzerindeyken halen rahim içi boşsa, o zaman dış gebelikten şüphelenilir.

Size yapılan iğne dış gebelikte zaman zaman başvurulan metotreksat iğnesi miydi? Eğer öyleyse artık bu gebeliğinizin rahim içi ya da dışında sağlıklı devam etmesi mümkün olmayacaktır. Bence keşke iğneyi yaptırmadan önce başka bir fikir daha almış olsaydınız.

Haberin Devamı

İki gebelik sonlandırıldı

22 yaşındayım. İki sağlıklı gebelik yaşadım. Biri 24, diğeri 36 haftalıkken sonlandırıldı. Genetik test yapıldı, kromozom bozukluğu yokmuş. Nasıl bir yol izlemeliyiz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bazen bebeğin kromozomları normal çıksa bile bazı sendromlar olabilir. Sizde 2 keredir aynı talihsiz olay gerçekleşmiş, genetik doktorları bunu bir sendroma benzetmedi mi? Bebeklerinizde görülen hastalığın genetik olarak nedeni bulunabilse, o zaman bu durumu tekrar yaşamamanız için tüp bebek yaparak o hastalığı taşımayan embriyoların nakli sağlanabilir.

Hastalık gen boyutunda olduğunda tam teşhis edilemeyebilir. Size ve eşinize bu zamana kadar yapılmış tüm tetkikler ve otopsi sonuçlarıyla yeniden doktora başvurabilirseniz size yardımcı olunabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder