Opr. Dr. Hande Akbaş Soy ağacı çıkarttırabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Soy ağacı çıkarttırabilirsiniz

Akraba evliliğinde birçok kalıtsal hastalık görülür. En iyisi soy ağacı çıkarttırmak. Ölüm ve hastalıklar genetik nedenlerle olmuşsa tüp bebekle embriyolardaki hastalık araştırabilir.

Çocuğum sağlıklı olsun

Akraba evliliği yaptım. Araştırmama göre genetik test yapılarak kalıtsal bir hastalık olup olmadığı anlaşılıyormuş. Eğer böyle bir durum varsa hastalık taşımayan yumurtalarla tüp bebek yapılabiliyormuş. Böylece sağlıklı çocuklar doğuyormuş. Beni bu konuda bilgilendirir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, akraba evliliklerinde birçok kalıtsal hastalık karşımıza çıkıyor. Milyonlarca genetik hastalık var. Sizin veya eşinizin ailesinde tekrar eden spesifik bir genetik hastalık olmadığı ve onun hangi gendeki bozukluğa bağlı olduğunu saptamadığımız sürece tüm genetik hastalıklara baktırmak maddi olarak mümkün değil. Size önerim bir genetik doktoruna başvurup soy ağacınızı çıkartmanız.

Haberin Devamı

Bu arada görülen ölümler veya hastalıklar genetik nedenlerdense bunun tanısı konulmuş mu araştırmalı. Ancak böyle bir durum saptanırsa tüp bebek yaptırarak embriyolarınızdaki bu hastalığı araştırtabilirsiniz. Aksi taktirde şu anda tüp bebek yaptırıp embriyoların rutin kromozomlarına baktırmanızın hiçbir anlamı ve size faydası olmayacaktır.

Kendi kendinize belki gebe kalabilecek ve sağlıklı bebek dünyaya getirebileceksiniz. Ancak gebe kaldığınızda mutlaka sizi takip eden doktorunuza akraba evliliği olduğunu söylemeniz takipler açısından önemlidir.

Çocuğum olur mu?

26 yaşındayım. Suni doğum ile 2.5 aylık ilk bebeğimi alındı. Tekrar çocuğumun olma ihtimali var mı? Bir daha ne zaman çocuğum olur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size ilaçlarla düşük yaptırılmış. Buna alternatif kürtaj olmanız olabilirdi. Her iki yöntem de deneyimli ellerce uygulandığında gebe kalmanız üzerine olumsuz etkisi olamaz.

Anne olabilir miyim?

34 yaşındayım, bir çocuğumuz var, ikinciyi istiyoruz. Ben dış gebelik geçirdim. Ameliyat oldum, artık çocuk sahibi olmak istiyorum. Korunmuyoruz ama hamile kalamıyorum. Acaba hamile kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, korunma süreniz 6 ayı geçtiyse öncelikle bir rahim filmi çektirerek diğer tüpünüzün durumunun değerlendirilmesini öneririm. Dış gebelik genellikle tüplerde karın içi enfeksiyonlar ya da geçirilmiş ameliyatlara bağlı olarak ortaya çıkan harabiyetlerden oluşur ve iki taraflı olma ihtimali vardır. Diğer tüpünüzde sorun yoksa o zaman yumurtalık rezerviniz ve eşinizin sperminin son durumu araştırılmalıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder