Opr. Dr. Hande Akbaş Spiralin çeşidi hastaya göre belirleniyor
HABERİ PAYLAŞ

Spiralin çeşidi hastaya göre belirleniyor

Gebelikten korunmak için takılan spiral normalde bakır uçludur, tüm hastalara aynısı önerilir. Ama kadının kansızlığa yol açacak kadar şiddetli kanamaları ya da rahim iç duvarında kalınlaşması varsa tedavi amaçlı hormonlu spiral önerilebilir.

Sağ dudakta şişlik var

24 yaşındayım, polikistik over’im varmış, 1 haftadır doğum kontrol hapı kullanıyorum. İki gün önce vajinamın sağ dudağında iç kısmında şişlik hissettim. İdrarımda yanma oluyor, sivilce gibi ama ucu yok ve yürümekte, oturmakta zorlanıyorum. Acaba ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kullanmış olduğunuz doğum kontrol ilacıyla yaşamış olduğunuz şişlik arasında bir ilişki yok. Bu nedenle ilacı gereksiz yere bırakmayın. Muhtemelen labium denilen iç dudaklarda yer alan birtakım bezlere ait kanalların girişi kapanmış ve salgı içeride biriktiği için abseleşmeye başlamış.

Ya da kıl kökü gibi bir yapıdan mikrop almış ve buna bağlı enfeksiyon gelişmiş olabilir. Her iki durumda da ilk müdahale, uygun antibiyotiğe başlamak ardından geçmezse antibiyotik etkisi altındayken iltihabı boşalttırmak, hatta tekrar ederse tamamen çıkarttırmaktır.

Kaşıntı sorunu bitmiyor

8 aylık evliyim. İlişkiye girdiğimiz ilk günden beri hafif acı ve kaşıntı problemim var. Cinsel organ vajinaya ilk girdiği an acı oluyor daha sonra geçiyor, kaşıntıyı her ilişkide yaşamıyorum. Ne yapmalıyım ?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kaşıntı genellikle vajinal mantara bağlı ortaya çıkar. En sık nedeni bu bölgenin yeterince kuru bırakılmaması, dar kıyafetler ve hijyen amacıyla o bölgenin asidik ph’sını değiştiren yapılar kullanılmasıdır. İlişkinin ilk anında yaşadığınız acı ya sizin psikolojik olarak kendinizi kasmanızdan ya da vajina yeterince ıslanmadan ilişkiye başlamanızdan kaynaklanıyor olabilir.

Önerim vajina yeterince ıslandıktan sonra penil penetrasyona izin vermenizdir. Tüm bunlarla acınız geçmiyorsa o zaman bir kadın doğum uzmanına başvurarak genital bölgenizde ağrıya sebep olabilecek bir enfeksiyon var mı bunun araştırılmasını sağlamanızı öneririm.

Spiral taktıracağım

Haberin Devamı

42 yaşındayım, 2 doğum yaptım. Spiral taktıracağım. Devlet hastaneleri bakırlı, özel kuruluşlar hormonlu kullanıyormuş. Farkı nedir? Hangisi olmalı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, devlet ile özel hastaneler arasında spiral takma konusunda bir fark yoktur. Hormonlu spiral her iki tür hastanede de takılır ama gerekiyorsa önerilir. Rutinde hastane neresi olursa olsun bakır uçlu spiral takılır. Ancak hastanın kansızlığa yol açacak kadar kanamaları şiddetliyse ya da bazen rahim iç duvarında hiperplazi denilen kalınlaşmalar varsa o taktirde tedavi amacıyla hormonlu spiral takılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder