Stres ve ilaçlar bu hormonu yükseltiyor

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Beyindeki hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu stres, ilaçlar, uykusuzluk, tokluk gibi pek çok nedenle yükselebilir. Çok yüksekse tümör olup olmadığına bakılması için hipofiz bezi MR’ı istenebilir.

İlaç kullanıyorum

1 yıldır evliyim, 2 aydır yumurtlamayı artıran bir ilaç kullanıyorum. Ama yine de sonuç alamadık. Eşimde de bende de bir sorun görünmüyor. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süredir kullandığınız bu ilaç ile bir sonuç alamadıysanız öncelikle bu konuda uzman birine başvurun. Her şeyin yeterince iyi araştırılıp araştırılmadığından emin olun. Halen bir sebep bulunamaması durumunda o zaman aşılama, tüp bebek gibi daha sonraki aşamalara geçmenizi öneririm.

Prolaktin yüksek çıkıyor

26 yaşındayım, eşim 31 yaşında. 5 aydır adetim düzenli ama kanama miktarı az. 1 ay önce evlendim. Gebelik testi, negatif. Prolaktin yüksek. 15 gün sonra 96 çıktı. Adet miktarının azalması bu yüzden mi? Bu değerlerle gebe kalma şansım var mı? Daha önce gebelik oldu ama kürtaj yapıldı. Prolaktinin yüksek olduğunu öğrenince çok stres yaptım ve korktum. Aşırı yükselmesinin nedeni bu olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin hormonu stres, uykusuzluk, tokluk ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bile yüksek çıkabilir. Eğer tüm bunlar dışlandıysa ve 96 çıktıysa o zaman hipofiz bezi MR’ı çekilerek mutlaka herhangi bir tümoral yapı olup olmadığının araştırılması gerekir.

Hem prolaktin yüksekliği hem de geçmişte size uygulanan kürtaja bağlı olarak adet miktarınız azalıyor olabilir. Prolaktin hormonu normale getirilmesine rağmen adet miktarınız yine azsa mutlaka bir rahim filmi çekilerek kürtaja bağlı içeride bir yapışıklık xsoluşup oluşmadığı da incelenmeli.

Tedavisi şart mı? 

Hamile kalamıyorum ve çok akıntım var diye kadın doğuma gittim. Bana yara olduğunu söyledi. Gebelikten önce yaranın tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Sizin tavsiyeleriniz benim için önemli. Mutlaka bu yaranın tedavi edilmesi mi gerekiyor ve hangi yöntem uygulanmalı? Tedaviden sonra yara tekrar oluşur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilişki sonrası kanama yaşamıyorsanız ve smear sonucunuz normalse ben hiçbir hastamın rahim ağzına müdahalede bulunmuyorum. Bulunulmasını da önermiyorum. Doktorunuzun yara dediği enfeksiyon smeariniz normalse en sık vajinal enfeksiyonlar neticesinde oluşur.

Enfeksiyonun giderilmesiyle de bu durum kendiliğinden düzelir. Enfeksiyon devam ettiği sürece sizin rahim ağzınıza ne müdahalede bulunulursa bulunulsun erozyon (yara) tekrar oluşur. Rahim ağzınızdaki bu durum gebe kalmanıza engel olmadığı gibi gereksiz yapılan bir müdahale ileride hamile kalmanıza engel olabilir.

Yazarlarımızdan

23 Eylül 2020, Çarşamba 11:27
23 Eylül 2020, Çarşamba 11:18
23 Eylül 2020, Çarşamba 07:00
Sıradaki haber yükleniyor...
holder