Opr. Dr. Hande Akbaş Stres ve ilaçlar etkili oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Stres ve ilaçlar etkili oluyor

Beyindeki hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu stres, kullanılan bazı ilaçlar, uykusuzluk, tokluk gibi pek çok nedenle yüksebilir.

Yapılan ölçümlerde bu hormonun değeri çok yüksekse herhangi bir tümor olup olmadığına bakılması için hipofiz bezi MR’ı istenebilir.

Ter basıyor, ayaklarım ağrıyor

1 yıldır menopozdayım. Göğüs kısmımda bir anda ateş ve ter boşalması oluyor. Ayrıca çok duygusallaştım. Ayaklarımda geceleri dayanılmaz yanmalar oluyor. Bir çaresi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz şikayetler menopozda vücutta östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Kalın giyinildiğinde, stres arttığında, aşırı alkol, kafein ve baharatlı yiyeceklerin sık tüketilmesiyle bu şikayetler fazlalaşır. Eğer bu durum günlük konforunuzu etkiliyorsa o zaman bir süre sentetik hormon ilaçları kullanın. Ayrıca hafif giyinerek ve egzersiz yaparak bu şikayetleri biraz azaltabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ateş basması ve terleme kadınların üçte birinde tam menopoza girmeden önce başlar. Menopoza girdikten sonra da kişiden kişiye değişmekle birlikte 6 ay ile 5 yıl arasında devam edebilir.

Hormon tedavisi görmek istemiyorsanız siyah yılan kökü, kızıl yonca, çuha çiçeği yağı, melek otu ve soya kullanarak şikayetlerinizi hafifletebilirsiniz. Sigara içiyorsanız bırakın ve diyetinize dikkat edin. Akupunktur ve meditasyon da iyi gelebilir.

Stres yüzünden mi?

26 yaşındayım, eşim 29 yaşında. 5 aydır adetim düzenli ama miktarı az. Hormonlara bakıldı, prolaktin yüksek. 15 gün sonra yine ölçüldüğünde 96 çıktı. Bu değerlerle gebe kalma şansım var mı?

Daha önce gebe kaldım ama kürtaj yaptırdım. Prolaktinin yüksek olduğunu öğrenince çok stres yaptım. Acaba aşırı yükselmesinin nedeni bu olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin hormonu stres, uykusuzluk, tokluk, kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bile yüksek çıkabilir. Eğer tüm bunlar dışlandıysa ve 96 çıktıysa o zaman hipofiz bezi MR’ı çekilerek mutlaka herhangi bir tümoral yapı olup olmadığının araştırılması gerekir.

Hem prolaktin yüksekliği hem de geçmişte size uygulanan kürtaja bağlı olarak adet miktarınız azalıyor olabilir. Prolaktin normale getirilmesine rağmen adet miktarınız yine azsa mutlaka bir rahim filmi çekilerek kürtaja bağlı olarak içeride bir yapışıklık oluşup oluşmadığı da incelenmeli.

Haberin Devamı

Korkuyorum

28 yaşındayım, bir süredir cinselliği yaşıyorum. Ama hiç doktora gitmedim ve korkuyorum. Acaba normal bir kadın doğum muayenesi neler içerir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rutin bir kadın doğum muayenesi hem meme hem de pelvik muayeneden oluşur. Pelvik muayene sırasında özel bir fırçayla rahim ağzınızdan sürüntü örneği alınıp laboratuvara gönderilerek rahim ağzı kanser taraması yapılabilir. Buna Pap test denir. Ne kadar sıklıkta alınması gerektiği çıkacak olan sonuca göre değişmekle beraber eğer devamlı aynı partnerle birlikteyseniz ve sonucunuz normal çıkmışsa bir şikayetiniz olmadığı sürece 2 yılda bir yapılması önerilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder