Opr. Dr. Hande Akbaş Süt hormonu tek başına kısırlık nedeni değil
HABERİ PAYLAŞ

Süt hormonu tek başına kısırlık nedeni değil

Prolaktin yani süt hormonu epey hasas. Beyinde tümor varsa ya da değerler yüksekse ilaç veriliyor. Ama bu hormonun tek başına yüksekliği kısırlık nedeni değil, panik yapmayın. Öyle olsaydı emziren hiçbir kadın hamile kalamazdı.

Gebe kalabilir miyim?

Kadın doğum uzmanına gittim, hormon testi yaptırdım. Prolaktin 34.5 çıktı. Doktor ilaç verdi. İlk hafta 1.5 mg içtim ve ikinci hafta 2.5 mg içiyorum. 16’ncı gündeyim. Acaba bu ilacı içerken gebe kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin yani süt hormonu değeriniz normalin çok az üstünde. Süt hormonu birçok faktörden etkilenebilir. Örneğin; stres, açlık durumu, kanın alındığı saat veya kullandığınız ilaçlar gibi.

Haberin Devamı

Bu sebeple size önerim öncelikle sabah erken saatte, aç karına bir daha baktırmanız ve 30 değerinin altındaysa herhangi bir ilaç kullanmamanız. Eğer değer yine yüksek gelirse o zaman ilaç içmenizde sakınca yoktur. İlacı da gebe olduğunuzu öğrendiğiniz an kesersiniz.

Zor bir ameliyat mı?

36 yaşındayım, 3 çocuk annesiyim. Vajina daraltma ameliyatı zor mu? Ne kadar sürüyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normal doğumlar sonrası vajinada genişleme ve idrar torbasında sarkma sık gördüğümüz bulgular. Kadının doğum sayısı arttıkça bu bulguların ortaya çıkma yaşı da öne geliyor. Vajinoplasti denilen ameliyatlar sizin durumunuzdaki hastalara yapılabilir. Ameliyat için 1 gece hastanede yatmanız gerekecektir.

Biraz daha beklenemez mi?

37 haftalık hamileyim. Doktorum bebeğin suyunun azaldığını söyledi ve bebeği doğurmam gerektiğini anlattı. Bekleyemez miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğinizin amnios sıvısının azalmasının en önemli sebebi, plasenta yani bebeğin eşinin artık yetersizliğinin başlamasıyla ilgilidir. Bu durumda 37’nci haftayı geçmiş bebek tehlikeye atılamaz.

Çünkü aksi taktirde bebeğinizi anne karnında aniden kaybetme riskiniz var. Genellikle 37’nci haftadan sonra bebeklerin çoğu kuvöz veya ventilatöre ihtiyaç duymuyor. Duysa bile bebeğinizin hayati riski olmayacaktır.

Prolaktin çok mu yüksek?

Dokuz aylık evliyim ve çocuk istiyorum. Prolaktin değerim çok mu yüksek? Size testlerimi yolluyorum. Çocuğum olmazsa diye çok korkuyorum. Yol gösterir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin değerinizde sorun yok. Biz genellikle 100’e yaklaşan değerlerde beyinde tümoral bir oluşum mevcut mu, onu araştırırız. Ancak o değerlerde hastaya ilaç veririz.

Sizin değerinizde tedaviye bile ihtiyaç yok. Ayrıca tek başına süt hormonu yüksekliği kısırlık nedeni değildir. Öyle olsa emziren annelerin hiçbiri gebe kalamazdı, içiniz rahat etsin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder