Opr. Dr. Hande Akbaş Takibe başlamadan rahim filmi çekilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Takibe başlamadan rahim filmi çekilmeli

Tüplerin durumunun görülmesi ve yumurta takibinin doğru yapılması için ilk önce rahim filmi çekilmeli. Çünkü sorunu en net şekilde ortaya koyuyor ve doktorun hastasını doğru yönlendirmesini sağlıyor.

Film çektirmem şart mı?

32 yaşındayım. 9 yaşında çocuğum var. 4 yıldır ikinci çocuğu istiyoruz, olmuyor. Doktor “Rahimde doku yapışması var” dedi. Histeroskopi oldum. İki ay yumurta takibi yapıldı ve yumurtlamama teşhisi konuldu.

Doktor “Rahim filmi çekilsin” diyor. Yumurtlama için ilaç verildi, olmadı. İğne varmış, yaptırmadım. Rahim filmi şart mı? Eşimde sorun yok.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filmi çektirmeniz doğru olur. Öncelikle geçirdiğiniz histeroskopi ameliyatının ne kadar başarılı olduğunu, rahim içindeki yapışıklıkların giderilip giderilmediğini gösterir.

Ben bu filmi yumurtlama takiplerine başlamadan önce isterdim. Çünkü sorun varsa bunu giderip yumurtlama sağlanmalı. Aksi taktirde oluşan gebeliğin yerleşeceği sağlıklı bir ortam olamaz. Yumurtlamayı destekleyecek birçok hormon ilacı mevcuttur.

İğneyle yumurtlama takibi deneyim ister, çoğu meslektaşım hap vermeyi tercih eder. Burada en acil şekilde sizde neden yumurtlama olmadığını anlamak gerekir.

Polikistik over gibi hormonal sorun mu var yoksa yumurtalıklar az çalışmaya mı başlamış? İkisi arasında ciddi fark var.

40 günde bir adet görüyorum

24 yaşında, bekarım. 12 yıldır adet oluyorum. Son 1 yıldır adetlerimin arası 40 güne yakın ve 3 gün sürüyor. İlk günü çok ağrılı geçiyor. Önce ve sonrasında siyaha yakın lekelenme oluyor. Meme ucumun çevresinde tüyler var. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetinizin başlama yaşı normal. Bu zamana kadar normal olan adetleriniz 40 günde bir olmaya başlamış. Size önerim bir kadın doğum uzmanına başvurarak ultrason yaptırmanız.

Yumurtalıklarınızda polikistik over dediğimiz bir görünüm var mı bakılmalı ve artmış olan tüylenmeniz açısından birtakım hormonal analizler yapılmalı.

Son 1 yılda kilonuzda artış olmuşsa bu bile adetlerinizin düzeninin bozulmasına yol açmış olabilir. Sorun olup olmadığı ancak sizi muayene ettikten sonra söylenebilir.

Haberin Devamı

Anne olur muyum?

33 yaşındayım. Adetimin 2’nci günüydü. Ultrason çekildi ve hormon testleri yapıldı. Sonuçlarımı size yazıyorum. Sağ yumurtalıkta 1.2 folikül ve solda 3.4 folikül tespit edildi. Sizce durum nedir? Bir de 3 ay önce AMH baktırmıştım. O da 0.49 çıktı.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız her ne kadar genç olsa da ultrasondaki yumurtalık rezervinizle fsh değeriniz arasında bir uyumsuzluk var. Ancak AMH’da düşük olduğundan bu iki parametreye göre davranmak daha doğru olur.

Dolayısıyla rezervi bu kadar azalmış bir kadının vakit kaybetmeden üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurmasını öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder